logo
28/03
27/03
26/03
25/03
24/03
23/03
22/03
2 ...

Польща виділила гроші на відновлення культурної спадщини на Львівщині

20-08-2019 17:44787

Польща виділила гроші на відновлення культурної спадщини на Львівщині
Фото: tvoemisto.tv

Бюджет інституту «Полоніка» виділив на відновлення польської культурної спадщини за кордоном у 2019 році близько 6 млн злотих. З них 3,8 млн злотих (близько 24 млн гривень) призначено для реставрації пам'яток в Україні.

Про це пише Lb.ua з посиланням на Rzeczpospolita.

Польські реставратори працюють у Львові, Винниках, Кам'янці-Подільському, Бердичеві, Тиврові, Жовкві.

Польські реставратори вже демонтували для відновлення шість статуй апостолів з огорожі Латинського кафедрального собору у Львові (базиліка Успіння Пресвятої Діви Марії).

Серед інших проєктів - збереження фресок Францішека і Себастьяна Екштейнів на зводі нефа у львівському костелі Єзуїтів (Гарнізонна церква).

Польські фахівці також працюють у Вірменському кафедральному соборі. Нещодавно там завершили консервацію настінних розписів Яна Генріка Розена в пресвітерії собору; цього року заплановано законсервувати мозаїку із зображенням Святої Трійці, яку створив Юзеф Мехоффер.

Роботи проводять у колишньому госпіталі Святого Лазаря, заснованому 1618 року з ініціативи домініканського братства Святої Вервиці. Там планують зберегти рельєфи «Лазар перед будинком багатія» і «Лазар на лоні Авраама».

Гроші виділено також на ремонт і консервацію сходів зі скульптурою непорочного зачаття Діви Марії, які ведуть до барокового костелу Святого Антонія. Видання вказує, що в ньому хрестили відомого польського поета і драматурга Збіґнєва Герберта.

Leopolis.news