logo
28/03
27/03
2 ...

В Асоціації тваринників України назвали причину спалаху АЧС у Стрийському районі

20-08-2019 18:513322

В Асоціації тваринників України назвали причину спалаху АЧС у Стрийському районі
Фото: Ілюстративне

Через халатність вищих чинів Мінагрополітики у Стрийському районі Львівської області на одному з найбільших в Україні свинокомплексів – підприємстві «Галичина Захід» – від АЧС «згоріло» господарство на 100 тисяч голів. Через спалахи цього вірусу там доведеться ліквідувати усе поголов’я тварин.

Як повідомляє сайт АТУ, про це заявила голова Асоціації тваринників України Ірина Паламар.

«Така жахлива ситуація сталася через абсолютну бездіяльність Мінагрополітики щодо боротьби з АЧС. А я вже давно попереджала, ще коли в 2015 році від африканської чуми згоріло господарство «Калита» на Київщині, що, якщо не вживати дієвих заходів щодо подолання проблеми, то Україна залишиться без свинини. Я била на сполох, провела величезну роботу, аби достукатися до влади: збирала круглі столи з даного питання, провела низку семінарів  за участю експертів, науковців, представників бізнесу, разом ми розробили стратегію боротьби з АЧС на 5 років, яка виявилася нікому не потрібною.   Будучи радником тодішнього в.о. міністра агрополітики Олексія Павленка, я приходила до нього в кабінет із програмою боротьби з АЧС, закликала його щось робити, але  він не послухав. Те, що він допустив сьогоднішню ситуацію – це просто злочин перед державою! Після цього я відмовилася бути його радником», – написала вона.

Паламар додала, що безвідповідальність привела до того, що величезне високотехнологічне господарство з данськими інвестиціями, з високим  рівнем біобезпеки не встояло перед   вірусом АЧС.

«Африканська чума вже в Європі, вона вразила Китай, де 40% поголів’я свиноматок довелося вирізати – тобто, це  загроза глобальних масштабів! Я вважаю, що особи, які не можуть впоратися із даними серйозними викликами, не мають права працювати на таких посадах», – наголосила Паламар.

Нагадаємо, 16 серпня, на території свиноферми поблизу села Кавське Стрийського району було зафіксовано випадки смертей поголів’я.

Leopolis.news