logo
28/03
2 ...

У Самборі була спроба таємно знести з цвинтаря три хрести

21-08-2019 10:106080

У Самборі була спроба таємно знести з цвинтаря три хрести
Фото: Leopolis.news

Вчора у Самборі на території старого єврейського цвинтаря була спроба таємно знести три хрести. Але не вдалося цього зробити ініціаторам – благодійній організації «Україно-єврейська зустріч».

Про це повідомив кореспондент Leopolis.news.

Один хрест, якого вже почали невідомі люди лопатами розкопувати і до нього навіть підігнали вантажний автомобіль для перевезення, захистили небайдужі самбірчани. Серед таких  дослідник поховань на цій території жертв нацизму та комуністичного терору Юрій Леськів, депутат міської ради, заступник командира добровольчого батальйону ОУН Василь Спаньчак, його бойовий побратим Володимир Дублянко, члени молодіжних організацій та інші.

Розпалилась гостра дискусія двох сторін. Вислухавши серйозні аргументи представників громади міста, врешті дійшли висновку, що перенесення хрестів з території, на якій єврейські організації споруджують майбутній меморіал, треба відкласти до вирішення конфліктних питань. Зрештою, нагнітання ситуації перед завтрашнім приїздом до Самбора Глав двох церков – УГКЦ Святослава та ПЦУ Епіфанія, які мають освятити новий пам’ятник українським патріотам, не дуже бажане. 

До перенесення трьох хрестів єврейська сторона готувалась серйозно. Зранку сюди нагнала різної техніки, привезла невідомих людей, які не дуже розуміли, що насправді робиться на цій території, кілька бусів правоохоронців із Самбора, Старого Самбора, Турки, навіть зі Львова. 

Все ж представники громади Самбора без заперечень погодились, щоб демонтувати один старий залізний хрест. Мова йшла про той, що поруч нового гранітного, вже встановленого на увічнення слави українських націоналістів. Заміна одного на інший, за словами священиків, цілком  допустиме, бо це не зняття хреста з місця поховання. 

Для демонтажу хреста підігнали вантажний автомобіль з краном. Перед тим два священики відслужили спеціальну молитву. Однак техніка не змогла витягнути його із землі. З цієї причини демонтаж змушені були відкласти. Через кілька годин його таки підкопали та спокійно перевезли на інше місце. 

Нагадаємо, що ініціатором благоустрою території та спорудження на ній меморіалу «Пам’ятай» є єврейські організації України та Канади. Вони наполегливо вимагають перенесення звідси трьох хрестів. Але з цим категорично не погоджується громада Самбора.  Їх  освятив борець за відродження УГКЦ блаженної пам’яті о. Миколай Куць. І стоять вони не на символічних насипах, а на реальних могилах, де поховані жертви тоталітарних режимів: українські патріот, а також представники інших національностей – поляк, роми і євреї, які тоді проживали в місті.

Коли на цій території розпочались земляні роботи, заговорили про долю трьох хрестів,  представники громади Самбора підготували листи і скерували їх Львівській ОДА, главам УГКЦ та ПЦУ Епіфанію й Святославу, місцевій поліції. Просили їх вплинути на єврейські товариства та не допустити беззаконня, що може призвести до серйозного конфлікту. 

Однак на звернення громадських організацій Самбора належно не зреагували. Тим часом, як сьогодні пересвідчились, не зникла спроба перенесення тепер вже двох хрестів. Містяни можуть погодитися, якщо замість старих будуть встановлені нові. 

Микола СЕНЕЙКО, для Leopolis.news