logo
23/04
22/04
2 ...

У Львові кожен може стати тією зміною, яку хоче бачити в своєму місті

21-08-2019 10:211229

У Львові кожен може стати тією зміною, яку хоче бачити в своєму місті

Міський голова Львова запрошує подавати свої проекти на Громадський бюджет до 15 вересня.

«Якщо у вас є класна ініціатива щодо розвитку Львова, або ви знаєте того, хто її має, - welcome!», - з такими словами звертається до львів’ян Андрій Садовий.

Так, літо і відпустки завершуються. І хоч наприкінці серпня нас ще чекають улюблені вихідні, час думати про майбутні проекти. Тим паче – маємо добрий шанс знайти їм підтримку)

Положення про громадський бюджет Львова напрацьовувала робоча група, до складу якої увійшов депутат Львівської міської ради фракції «Об’єднання «Самопоміч» Андрій Пундор.

«Ініціатива запровадження громадського бюджету пішла від громадськості ще у 2016 році і в подальшому була підтримана і взята в реалізацію депутатами Львівської міської ради та виконавчими органами. – зазначив Андрій Пундор. - Громадський бюджет Львова фінансується з бюджету міста. На нього виділяють 1% від суми бюджету розвитку.  Нагадаю, проекти, які подаються на конкурс,  повинні стосуватись лише одного об’єкта, що належить до комунальної власності (наприклад, вулиці, парку, дороги, спортивного чи дитячого майданчика, установи: школи, поліклініки, дитячого садочка, тощо). Реалізація цих проектів має відбуватися протягом одного бюджетного періоду».

Автору проекту має виповнитися 16 років і він має підтвердити один із вищезазначених критеріїв:

- місце проживання зареєстроване у Львові (підтверджується паспортом);

- місце роботи зареєстроване у Львові (підтверджується довідкою з місця праці);

- він навчається у Львові (підтверджується студентським квитком);

- він володіє нерухомістю у Львові (підтверджується витягом з відповідного реєстру прав власності);

- він народився у Львові (підтверджується паспортом або свідоцтвом про народження).

Умови для участі у голосуванні такі ж, як і для подачі проекту. Для цього особа, яка досягла 16-річного віку, має підтвердити один із вищезазначених критеріїв.  Для голосування за проект громадського бюджету створять спеціальний електронний сервіс. Планується, що зазвичай віддати свій голос за проект можна буде з 1 по 15 листопада. Проголосувати можна буде або у Центрі надання адміністративних послуг, або через систему Bank ID (для зареєстрованих у Львові мешканців). Віддати свій голос можна буде всього двічі: за один малий та один великий проект. Результати онлайн голосування відображатимуться у режимі реального часу. Рейтинг проектів, за які проголосують львів’яни, підраховуватиметься автоматично в режимі онлайн. Постійна комісія законності, депутатської діяльності та свободи слова, постійна комісія фінансів та планування бюджету на своєму спільному засіданні відповідно до цього рейтингу визначать перелік проектів, рекомендованих до фінансування. Після того, як депутати затвердять проекти на сесії Львівської міської ради, їх оприлюднять на мапі громадського бюджету Львова.

«Кожного року ми проводимо опитування серед  авторів проекту, - продовжує тему один із ініціаторів проекту «Громадський бюджет» Орест Файфурка. -  Аналізуючи їх відповіді прийшли до висновку – потрібно вносити зміни. У 2019 році – їх кілька. По-перше, ми «підняли» верхню межу суми виплати переможцям у категорії «Малого проекту» : тепер вона сягає 600 тисяч гривень. По-друге, щоб подати проект, його автору необхідно заповнити бланк та додати список осіб, які підтримують реалізацію цього проекту, і раніше для малого проекту потрібно було 25 таких осіб з їх підписами. Тепер -  до 15. Також ми здійснили зміни і всамих категоріях – їх, по суті, буде дві: «Освіта і медицина» і «Інше», що не стосується цих галузей, наприклад  – створення громадських просторів. І ось тут, що важливо, тепер ередбачена квота - не менше 40 відсотків Громадського Бюджету для  категорії «Інші». Таким чином ми мінімалізуємо «адміністративний вплив» працівників шкіл чи медзакладів на вибір при голосуванні львів’ян».

«Але оголошення переможців – ще попереду! А поки – сміливо йдіть вперед, назустріч своїм мріям! Усі деталі можете з’ясувати на сайті -  lviv.pb.org.ua», - підсумовує Андрій Пундор.

Це реальний шанс долучитися до управління містом і взяти участь у розподілі бюджету. За останні 3 роки маємо 159 переможців: громадські простори, дитячі майданчики, інші ініціативи. Попереду – багато нових планів і їх реалізацій!

Публікацію підготовлено в межах програми висвітлення діяльності Львівської міської ради, її виконавчих органів, посадових осіб і депутатів.