Ірина Юзик: Громада Знесіння виступає проти будівництва сміттєвого заводу

http://leopolis.news/one.php?showPost=6350

21/08/2019

Львів'яни, а ви пам'ятаєте, що в середині липня (цього року) невідомі вчинили диверсію і вилили приблизно 50 тонн жиру (скоріш за все рослинного походження) у міський колектор і наші очисні споруди мало не загнулися? (Кримінальне провадження відкрито)

А знаєте, що львівська міська рада дуже любить підписувати мирові угоди, особливо тоді, коли забудовники/ нечесні бізнесмени уже програли позов (і це чудо - заслуга громади, а не ЛМР)?

Це був ліричний вступ ) На численні прохання трудящих виношу інформацію про сміттєвий завод окремим постом.

То що не так із запланованим заводом, початок будівництва якого анонсують вже восени?

1. Існують істотні технічні недоліки, просто моральна застарілість такого заводу, яке планує спорудити ЛКП «Зелене місто» на Пластовій – за принципом механіко-біологічної переробки. Так, Європейський союз від 2017 року не рекомендує і не санкціонує вкладення коштів у такі заводи як морально-застарілі. Підтримує ті, що збудовані, але нові такі не рекомендує. Їх відсоток переробки сміття – до 30%.

2. Площа, виділена під завод у Львові є втричі меншою, ніж вимагається згідно ДБН. Місце це виділено на території очисних споруд Львова, яким самим уже сьогодні бракує площі. На очисних спорудах Львова вже є десятки гектарів мулових полів, проблему яких не вирішують.

3. Після переробки неорганічного сміття на заводі складуватиметься пресоване РДФ-паливо, яке складати особливо буде нікуди, адже полігон не передбачається. Щоб перетворити РДФ-паливо в енергію, потрібен буде уже інший завод – сміттєспалювальний. Такий шлях свого часу пройшов завод у Вільнюсі. До речі, за декілька сот метрів від планового львівського сміттєвого заводу стоїть підприємство ДТЕК, до холдингу якого входить єдиний сміттєспалювальний завод України – «Енергія» у місті Києві. Хто ж прицілився на таку перспективу у Львові? )

4. Завод у Львові завідомо планується як планово-збиткове підприємство. Хоча згадувати про це намагаються дуже рідко, хіба якщо прямо запитаєш. А значить для нього шукатимуть субвенцій та дотацій з міського бюджету – з наших з вами кишень. Крім того, із загального кошторису на будівництво (який складає 42 мільйони євро), 25 млн – це позика від ЄБРР під 6% річних на 13 років. Отже аргумент, що ми перестанемо викидати великі гроші на сміття – ілюзія. Тоді як у цивілізованому світі вивіз, сортування, перероблення сміття – річ прибуткова у кінцевому підсумку.

5. З фірмою-консультантом EGIS, яка розробляла документацію, підписано не договір, а меморандум. І це єдиний легальний документ. У цьому меморандумі прописано, що які б не були конфліктні ситуації чи наслідки чи претензії сторін – усі вони врегульовуються шляхом … укладання мирових угод.

6. Зараз ініціативна група у судовому порядку скасовує позитивний висновок Мінекології щодо можливості будівництва такого заводу на Пластовій, який міністерство зробило на замовлення ЛКП «Зелене місто».

До слова.

Львів і сміття. Громада Знесіння виступає проти будівництва сміттєвого заводу не просто у своєму районі, а загалом на території міста Львова.

А серед запропонованих раніше облдержадміністрацією 17 ділянок є як мінімум три в кілька раз більші за розмірами та відповідніші, ніж вулиця Пластова у Львові, зокрема по віддаленості до житлових будинків.

Leopolis.news