logo
28/03
27/03
26/03
2 ...

Облрада хоче відремонтувати бюджетним коштом об’єкти, яких не існує?

21-08-2019 17:081496

Облрада хоче відремонтувати бюджетним коштом об’єкти, яких не існує?
Фото: pmg.ua

Як повідомила пресслужба Львівської обласної ради, 40 млн грн, які мають надійти від Львівської міської ради як субвенція за передачу нерухомого майна на вул. Короленка, 7, мають скерувати на 20 об'єктів у Львові.

«Часто запитують, куди Львівська обласна рада скерує 40 млн грн субвенції? Відповідно до ухваленого рішення, ці кошти мають бути розподілені на об’єкти в межах м. Львова. Відтак профінансуємо реконструкцію соціально важливих об’єктів галузей охорони здоров’я, соцзахисту, спорту, культури та інших. До речі, у місті Львові чимало об’єктів і установ обласної власності, які цього року вже отримали підтримку з обласного бюджету», – розповів голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин. 

Журналісти Leopolis.news вирішили ретельно ознайомитися з переліком об’єктів, які мають фінансувати коштом львів’ян. Немало з них виявилося такими, які утримують за кошти державного бюджету, і витрачати гроші громади на них – щонайменше нераціонально та й чи потрібно. Тим паче, що ст. 90 Бюджетного кодексу визначає вичерпний перелік видатків, що їх можуть здійснювати з обласних бюджетів. Окремі об’єкти з цього переліку точно не відповідають цим критеріям.

Наприклад, 1 млн 250 тисяч гривень обласна рада передбачає на ремонтно-реставраційні роботи приміщення прокуратури Львівської області. Невже прокурорам так погано працюється?! Може, краще скерувати ці кошти на закупівлю інсуліну, якого так бракує хворим?

850 тисяч гривень облрада пропонує виділити на реконструкцію даху прокуратури на вул. Батуринській, 3 у Львові. Але за цією адресою є приватний будинок! Дивно, правда?!

Будівля «прокуратури» на вул. Батуринській, 3

Ще 650 тисяч планують використати для реконструкції будівлі №23 військового містечка на вул. Батуринській, 2 та влаштування там благоустрою території. Але за цією адресою є лише один великий суцільний корпус колишнього військового штабу, де нині розміщуються підрозділи Академії сухопутних військ, інших будівель там немає. Може, краще купити за ці гроші тепловізори для фронту, ніж бруківку стелити?!

І взагалі дивним видається «дофінансування» двох державних університетів, які фінансують з державного бюджету. З «барського плеча» область дає 920 тисяч гривень на влаштування покриття бігових доріжок, секторів та благоустрій прилеглої території Львівського державного університету фізичної культури імені І. Боберського на вул. Черемшини, 17 у Львові та 300 тисяч гривень на будівництво спорткомплексу ЛДУФК на вул. Личаківській, 132 (коригування і в т. ч. ПКД) та 750 тис. грн на реконструкцію спортивного майданчика зі штучним покриттям Львівському державному університету внутрішніх справ на вулиці Кривоноса, 1. Річ у тім, що за адресою вул. Личаківська, 132 взагалі-то є сквер, а ЛДУФК не має у своєму складі спорткомплексу. А стадіоном на вул. Черемшини опікується громадська організація «Спортивний клуб «Скіф». То кому ж виділяють кошти?!

А щодо майданчика для ЛДУВС, то існує концепція виділення університету Львівською міською радою іншої території для будівництва нових корпусів. Натомість ЛДУВС звільняє колишні монастирські приміщення і віддає їх Львову. То, може, не варто поспішати з виділенням коштів? Можливо, краще за ці майже два мільйони гривень купити чергову карету швидкої допомоги, яких так бракує у Львові.

Звичайно, депутати обласної ради мають право ухвалювати будь-яке рішення, але в рамках чинного законодавства та в інтересах територіальної громади.

 

Юрій ЛУЖНИЙ, Leopolis.news