logo
29/03
28/03
27/03
26/03
25/03
24/03
22/03
2 ...

Українські моряки можуть повернутися на Батьківщину до кінця серпня – росЗМІ

21-08-2019 17:52299

Українські моряки можуть повернутися на Батьківщину до кінця серпня – росЗМІ
Фото: 24tv.ua

Росія й Україна вийшли на фінальну стадію узгодження обміну особами, яких утримують на території обох країн.

Про це повідомляє російське видання «Комерсант», посилаючись на джерело, близьке до цих переговорів.

За словами співрозмовника видання, зараз уточнюють списки для обміну. При цьому, за його даними, в Україну можуть повернутися не тільки затримані минулої осені в Керченській протоці українські моряки.

Співрозмовник «Комерсант» в оточенні президента України стверджує, що домовленість про обмін було досягнуто після першої телефонної розмови президентів РФ і України, яка відбулася 11 липня.

Як повідомило близьке до переговорів джерело «Комерсант», обмін утримуваними особами, серед яких можуть бути не тільки затримані, а й засуджені, відбудеться до кінця серпня. За його словами, в Україну точно повернуться моряки, яких затримали російські силовики після торішнього інциденту в Керченській протоці. Інформацію про те, що процес обміну запущено, виданню на умовах анонімності підтвердив український дипломат.

Нагадаємо, 25 листопада 2018 року Росія заблокувала проходження в Керченську протоку буксиру «Яни Капу» і катерам «Бердянськ» і «Нікополь», які здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя. Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовців, троє з них були поранені. Українців звинуватили в незаконному перетинанні кордону РФ (ч.3 ст.322 КК Росії, покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років).

25 травня 2019 року Міжнародний трибунал ООН з морського права оприлюднив рішення про застосування тимчасових заходів у справі за позовом України до РФ, яким суд зобов'язав Росію звільнити захоплених моряків і кораблі. Згідно з рішенням, Росія до 25 червня повинна була поінформувати суд про виконання наказу про звільнення українських моряків і суден.

Росія відмовилася виконати наказ Трибуналу ООН. У МЗС РФ заявили, що Міжнародний трибунал ООН з морського права не має юрисдикції розглядати вимоги України про звільнення захоплених військових кораблів і моряків.

9 липня російське слідство висунуло звинувачення в остаточній редакції всім 24-м військовополоненим українським морякам.

Leopolis.news