logo
24/04
23/04
22/04
2 ...

Обвал будинку у Дрогобичі: мешканка розповіла, що зверталася у міськраду через тріщини

30-08-2019 15:202800

Обвал будинку у Дрогобичі: мешканка розповіла, що зверталася у міськраду через тріщини
Фото: ГУ ДСНС у Львівській області

Власниця квартири у будинку в Дрогобичі, в якому обвалився під’їзд, Оксана Мицавка розповіла Leopolis.news, що рік тому зверталась у відділ державного архітектурно-будівельного контролю Дрогобицької міськради із проханням перевірити стан будинку, оскільки в її квартирі з’явились великі тріщини у стінах. За словами жінки, контролюючий орган відповів, що з будинком все гаразд, навіть не прийшовши у її квартиру.

 

 

Пані Оксано, у пресслужбі АТ «Львівгаз» повідомили, що причиною обвалу будинку в Дрогобичі не є вибух газ. Погоджуєтесь із такою версією? 

Так. Бо якби був вибух, повибивали б шибки у нашому будинку, в сусідніх будинках. Був би якийсь радіус вибуху. А тут просто наче хтось вирізав один під’їзд.

Будинок був аварійним?

Він є старим, але аварійним його офіційно не визнавали.

Можливо, були якісь «симптоми», що будинок є небезпечним?

Мабуть, були. Моя квартира є у 4 під’їзді, а обвалися другий. Але в усіх під’їздах у нашому будинку на перших поверхах повикуповували приміщення і зробили там комерційні установи: магазини, перукарню тощо. Це означає, що в цих приміщеннях могли робити перепланування.

Моя квартира розташована на другому поверсі, а на першому викупили приміщення, робили перепланування, а в моїй квартирі пішли тріщини по перегородках. Вони були настільки серйозні, що я боялась, що стіни попадають. Торік я звернулась у відділ державного архітектурно-будівельного контролю із проханням перевірити стан будинку, Дрогобицької міської ради із заявою про те, що у мене тріщини у квартирі і проханням проінспектувати несучі стіни. Я залишила усі свої контакти, електронну пошту, тобто у міськраді могли б зі мною зв’язатися, якщо б хотіли зайти у квартиру. Однак ніхто до мене у квартиру не заходив. Мені сказали, що перевірили роботи, які вели на першому поверсі, що там усе законно і немає підстав реагувати на мою заяву.

Ми зробили косметичний ремонт, закрили ті тріщини, але не зникла проблема на кухні. По проекту там ідуть вентиляційні шахти, а в тій стіні теж тріщина. Тобто в стіні, де є труби з продуктами горіння, в нас діра.

Це лише у вас така проблеми чи були ще скарги? 

Точно знаю, що із подібною скаргою зверталась пані Оля з другого під'їзду, яка загинула внаслідок обвалу.

Як я вже казала, майже у всьому будинку на перших поверхах є магазини чи інші заклади, власники яких, ймовірно, проводили перепланування. У тому під’їзді, частина якого обвалилась, була перукарня. Поруч – у третьому під’їзді – було бюро ритуальних послуг, а далі на розі – ще один магазин. Загалом на перших поверхах у цьому будинку було аж п’ять комерційних приміщень.

Пані Оксано, що робитимете далі? Від влади маєте якусь підтримку? 

В цю квартиру я точно не зайду – страшно. Але ми очікуємо компенсації від влади, адже втратили своє майно не з власної вини. Думаю, що створюватимемо ініціативну групу, бо наразі від влади міста нічого не почули. Навпаки, коли я намагалась поговорити з мером, то не змогла цього зробити.

 

Нагадаємо, 28 серпня о 02.46 на лінію 101 надійшло повідомлення про ймовірний вибух газу в м. Дрогобич вул. Грушевського, 101/1. Згодом з'ясувалось, що вибуху газу не було.

Поліція проводить комплекс заходів для встановлення причини обвалу будинку в місті Дрогобич. Також заарештовано двох працівників комунального підприємства.

Усього внаслідок обвалу загинуло 8 людей.

Леся БУРБАН, Leopolis.news