logo
23/04
18/04
16/04
08/04
02/04
31/03
29/03
28/03
25/03
16/03
15/03
10/03
29/02
2 ...

В УГКЦ опрацювали освітню програму для медичних капеланів

02-09-2019 20:581024

В УГКЦ опрацювали освітню програму для медичних капеланів
Фото: news.ugcc.ua

29-31 серпня в Патріаршому домі у Львові відбулося засідання експертів освітньої програми для медичних капеланів. Таку зустріч зініціював попередній голова Комісії душпастирства охорони здоров’я УГКЦ о. Руслан П’яста.

Про це повідомляє департамент інформації УГКЦ.

Модераторами були керівник проекту о. Руслана П’ясти та новойменована голова Комісії душпастриства охорони здоров’я УГКЦ с. Севастіана Карвацька, ЧСВВ.

У роботі брали участь медичні капелани різних конфесій, психологи та психотерапевти.

Більшу частину учасників становили священники УГКЦ, які завершили навчання в освітній програмі для капеланів «Душпастирська клінічна освіта» («Clinical pastoral education») в м. Зальцбург, Австрія. Також були українські капелани, які служать в Австрії та США.

Освітня програма «Душпастирська клінічна освіта» («Clinical pastoral education») для медкапеланів започаткована в США близько ста років тому. Пізніше вона поширилася до Європи, зокрема Австрії.  Дипломовані за цією програмою українські капелани відчули моральний обов’язок передати отримані знання, адаптувавши програму до реалій і ментальності українського народу.

За три дні праці, взявши за основу Австрійську програму, було детально розроблено програму п’яти навчальних блоків, розплановано теми між учасниками, які стануть викладачами цієї програми. Також запропоновано запросити до навчального курсу служителів інших конфесій, а для ділення досвідом залучити медпрацівників та інших фахівців. Початок навчання запланований на листопад 2019 року.

Загалом така освітня програма має послужити зразком освіти капеланів для МОЗ та інших релігійних конфесій.

У перспективі, після законодавчого врегулювання праці капелана в лікарні, така освітня програма може стати умовою прийняття капелана на роботу.

Leopolis.news