logo
22/04
2 ...

Зруйновану мозаїку «Океану» почали відновлювати (ФОТО, ВІДЕО)

03-09-2019 16:493222

Зруйновану мозаїку «Океану» почали відновлювати (ФОТО, ВІДЕО)

Мозаїку «Море і риби», розміщену на колишньому магазині «Океан», почали відновлювати. Наразі фахівці проводять заміри й обстеження, а завтра встановлять саркофаг (накриття), аби була змога працювати за будь-якої погоди.

Про це повідомила пресслужба Львівської міськради.

«Зараз відбуваються заміри, обстеження – те, що потрібно перед таким змістовним втручанням, щоб можна було відтворювати стіну і наносити мозаїку. Від цього комплексу, який був, залишилося близько 10−12%, а решта мозаїки зберігається у забудовника. Завтра має бути встановлено саркофаг, який би дав змогу проводити роботи в будь-який період. Роботи на цій стадії відбуватимуться без втручання в ґрунт, адже забудовнику скасовано всі дозволи на будь-які роботи. Після завершення цього етапу робіт, будемо виносити на засідання виконавчого комітету пропозицію про видачу всіх необхідних документів, щоби повноцінно відновити цю мозаїку. Від сьогодні роботи стартують, і триватимуть від 2 до 3 місяців», – розповів заступник міського голови Львова Андрій Москаленко.

 Він також додав, що близько 70% елементів самої мозаїки будуть автентичними – тобто тими, які були раніше використано.

Як зауважив Остап Патик, львівський живописець, син Володимира Патика, автора мозаїки, технічно відновити мозаїку можливо, адже для цього є всі необхідні креслення, матеріали, 3D-скани, а також спеціалісти, які можуть це зробити.

«Те, що зараз збережено, захищається. А матеріал, з якого робитиметься реконструкція, – ті самі камінці – елементи смальти, є витягнуті, їх будуть чистити, шліфувати, і саме їх використовуватимуть для відновлення цього рельєфу з мозаїки. Якщо забракне – то є ще радянська мозаїка, яку можна буде використати, щоб вона була такої ж якості і товщини. Елементи мозаїки зберігаються на майданчику у забудовника – я бачив це. Все йде позитивно, і вірю, що за 2−3 місяці це буде відновлено – старатимемося все зробити до холодів», – додав Остап Патик.

Як твердять фахівці, роботи з відновлення мозаїки складні, оскільки окремо відбудовують стіну, окремо – рельєф, і вже опісля кладуть мозаїку. Цим займатимуться спеціалісти, які мають такий досвід робіт. Усі роботи фінансуватиме компанія-забудовник, яка зруйнувала мозаїку. Вартість робіт поки що невідома, оскільки це три різні види робіт.

«Зараз ми робимо коригування проекту, з метою відновлення та реставрації мозаїки. Дійсно, власник об’єкта оприлюднив листа, де взяв на себе факт відхилення від проекту, визнав свою провину, і готовий повністю фінансувати відновлення цієї мозаїки в тому вигляді, в якому вона була до демонтажу, і на цьому ж місці. Завтра починається будівництво саркофагу, щоб дати можливість спеціалістам працювати над цією мозаїкою», – повідомив Сергій Іванов-Костецький, архітектор, представник проектної організації, яка займалася проектуванням цього об’єкта на вул. Володимира Великого, 26а.

Нагадаємо, 18 липня з’явилося повідомлення про те, що забудовник знищив мозаїку магазину «Океан», яку обіцяв зберегти.  Водночас забудовник обіцяє, що мозаїку, яка була на стіні колишнього магазину «Океан», буде відновлено в тому ж орнаменті.

19 липня виконавчий комітет Львівської міської ради ухвалив рішення про скасування містобудівних умов та обмежень на реконструкцію торгового центру «Океан».

Інспекція ДАБК виявила порушення при реконструкції «Океану», забудовнику світить штраф у 90 тис. грн. Забудовник пообіцяв відновити мозаїку «Океану» та надати приміщення під мистецьку школу.

Фото і відео: ЛМР

Leopolis.news