Суд призупинив ліквідацію УПЦ КП: у Епіфанія назвали це рішення дивним (ДОКУМЕНТ)

http://leopolis.news/one.php?showPost=7192

05/09/2019

Про це повідомляє пресслужба УПЦ КП.

«Сьогодні, 4 вересня 2019 року, Окружний адміністративний суд міста Києва повністю задовольнив заяву адвокатів Київської патріархії УПЦ КП», – йдеться у повідомленні.

Також митрополиту Черкаської ПЦУ Іоанну (Яременку А. В.) заборонили здійснювати будь-які дії щодо розпорядження та управління майном Київської патріархії, а також із припинення та ліквідації УПЦ КП до набрання рішенням у цій справі законної сили.

На рішення Окружного адміністративного суду Києва вже відреагували у Православній церкві України. Зокрема, архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій (Зоря) на своїй сторінці у Facebook відзначив, що ухвала жодним чином не змінює того факту, що УПЦ КП, як юридична особа, перебуває в стані ліквідації.

«В чому дивність рішення? В тому, що в цій справі сторона патріарха Філарета тричі подавала клопотання про «забезпечення позову» – і тричі отримала відмову. А вчетверте в тій самій справі раптом клопотання задовольнили. Причому клопотання подане було ввечері 2 вересня, а 4 вересня вже з’явилася ухвала. Очевидно, що на ухвалу буде подано апеляцію з клопотанням про її скасування», – написав Зоря.

Він також звернув увагу на те, що прихильники УПЦ КП раніше самі офіційно заявляли про бажання використовувати юридично неврегульований статус Київської Патріархії з метою відібрати з юрисдикції ПЦУ всі храми і монастирі в Києві.

«Зараз прихильники лінії, проголошеної на тих зборах, заявляють, що це нібито Православна Церква України хоче щось у них «відібрати» та «втручається у чужі справи».

Але хіба не вони у власних постановах зазначили: «Всі монастирі м. Києва: Михайлівський Золотоверхий, Феодосіївський, Видубицький Михайлівський, а також Миколаївський Богуславський, як і всі парафії м. Києва належать управлінню Київської патріархії. Київській патріархії продовжує належати Київська православна богословська академія, заснована митрополитом Філаретом, заступником патріарха Київського і всієї Руси-України у 1992 р.», – нагадав Зоря.

За його словами, минулої осені Київська Патріархія мала увійти у процес реорганізації та ліквідації, але цьому завадив патріарх Філарет, який «намагався знищити ПЦУ».

«Зараз, коли вже добре видно, що ані братія монастирів, ані духовенство та громади храмів м. Києва, ані ціла Українська Церква (за винятком дуже небагатьох) не підтримала наміри Патріарха Філарета розділити ПЦУ – з боку тих, хто ще недавно впевнено сподівався «забрати все» у ПЦУ, лунають скарги на «порушення прав». Звучать нещирі заяви про те, що «ніхто ж не втручається у життя ПЦУ, то нехай і вони не втручаються до нас, ми окрема Церква...», – додав архієпископ.

Leopolis.news