Зеленський просить парламент розпустити ЦВК

http://leopolis.news/one.php?showPost=7509

10/09/2019

Про це повідомляє «Українська правда».

У поданні президент вказує, що ЦВК «неодноразово проявляла недостатню виваженість або навіть політичну упередженість». На доказ цьому він наводить її рішення про відмову в реєстрації 28 кандидатів у народні депутати.

Зокрема, Зеленський згадує позицію ЦВК щодо 169 округу в Харкові, де Комісія не реєструвала кандидатом «слугу народу» Олександра Куницького, який пізніше переміг Олександра Грановського. Також причиною для розпуску вказується позиція ЦВК щодо округу 198, де суд скасував реєстрацію ЦВК народним депутатом самовисуванця Сергія Рудика.

«Крім того, надзвичайно дивними та непослідовними є дії Центральної виборчої комісії стосовно встановлення результатів виборів народних депутатів України в одномандатному виборчому окрузі №198. Станом на день внесення цього подання результати виборів у одномандатному окрузі №198 Центральною виборчою комісією не встановленні», – йдеться в повідомленні.

Стаття 31 закону про ЦВК передбачає, що повноваження всього складу Комісії можуть бути достроково припинені Верховною Радою за «вмотивованим поданням президента». Рішення про дострокове припинення повноважень шляхом звільнення з посади всього складу ЦВК Верховна Рада України ухвалює не менш як двома третинами від її конституційного складу.

Подання Зеленський підписав 9 вересня. 10 вересня документ надійшов до Верховної Ради.

«Таке подання надійшло до Верховної Ради, воно передане до профільного Комітету з питань організації державної влади місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування», – повідомила УНН керівниця пресслужби ВР Ірина Кармелюк.

За її словами, завтра щодо цього буде брифінг двох представників цього комітету – Аліни Загоруйко та Олександра Качури.

Leopolis.news