logo
29/03
28/03
27/03
26/03
2 ...

У Львові презентуватимуть проєкт «Чубай. Україна. Любов. Poety»

13-09-2019 08:591233

У Львові презентуватимуть проєкт «Чубай. Україна. Любов. Poety»

У понеділок, 16 вересня, об 11:00 у Львівській обласній бібліотеці для юнацтва ім. Р. Іваничука (пл. Ринок, 9) відбудеться музично-поетична пресконференція «Чубай. Україна. Любов. Poety», присвячена 70-літтю українського митця Грицька Чубая.

Про це повідомляють організатори події.

У прес-конференції візьмуть участь провідні діячі української культури: Соломія Чубай – співачка, авторка проекту «Чубай. Україна. Любов. Poety»; Богдана Брилинська – директор Lviv city of Literature ЮНЕСКО; Наталія Бунда – директор департаменту розвитку; в. о. начальника управління культури Львівської міської ради; Тетяна Пилипець – директорка Львівської обласної бібліотеки для юнацтва ім. Р. Іваничука. Опісля конференції відбудеться концерт-презентація проєкту від гурту «Rockoko».

 

А у п'ятницю, 20 вересня, о 19:00 у театрі ім. Марії Заньковецької відбудеться захід, присвячений ювілею Грицька Чубая, арт-вечір «Чубай. Україна. Любов. Poety», за участю найяскравіших письменників-сучасників.

«Буде дуже душевно! – обіцяє Соломія Чубай, – Проєкт «Чубай. Україна. Любов. Poety» трансформує простір, відроджує пам'ять та осучаснює. Це проєкт не про сум, а про молодих поетів-героїв, вони страждали, раділи, кохали, а понад усе – вони любили Україну».

Соломія Чубай не тільки організатор, а й активний учасник вечору, що співатиме на концерті разом із Віктором Морозовим та Сергієм Жаданом у супроводі гуртів «Джалапіта», «Rockoko», Ігоря Гнидини й Академічного симфонічного оркестру «INSO-Lviv».

На арт-вечорі звучатимуть твори титанів літератури: Василя Стуса, Грицька Чубая, Миколи Вінграновського, Павла Тичини, Лесі Українки. А також твори сучасників Наталі Білоцерківець, Сергія Жадана, Юрія Іздрика, Маріанни Кіяновської та Мар'яни Савки.

«Любов і пам’ять – наша поезія пронесла крізь дві світові війни і аж до ХХІ століття – Майдану, анексії Криму, війни на Донбасі та інших випробувань, долати які судилося поколінням народжених у вже незалежній Україні», - зазначають організатори проекту.

Довершенням вечора стане презентація альбому-книжки «Poety» Соломії Чубай. Двомовне видання (українською та англійською), що включає 10 пісень-симфоній, написані до культових текстів української літератури; поему Грицька Чубая «Вертеп» у виконанні Юрія Андруховича та Сергія Жадана, а також поему «Відшукання причетного» в авторському виконанні Грицька Чубая. Музику до альбому написали учасники гурту «Джалапіта»: Соломія Чубай, Том Луголообі, Сашко Главацький, Андрій Коник та Ігор Гнидин.

«Poety» - сміливо можна назвати мандруючою збіркою, адже написання та дизайнерське оформлення відбулося в Україні, зведення в Кореї, переклад здійснено в Китаї, а редагування – в США. Ексклюзивно, лише цього вечора охочі зможуть придбати примірники альбому «Poety», тож не втрачайте можливості здобути до своєї приватної бібліотеки цю унікальну збірку», – йдеться в повідомленні.

Довідково

Грицько Чубай (Григорій Петрович Чубай-Гетьман – 1949 – 1982) – український поет, перекладач, художник, мистецтвознавець. Лідер львівського андеграунду 60-80 рр. 20 ст., видавець альманаху «Скриня». Автор поетичних книг «Говорити, мовчати і говорити знову», «Плач Єремії», «Скоромовка не для вовка», «П'ятикнижжя». Батько лідера гурту «Плач Єремії» Тараса Чубая та співачки і громадської діячки Соломії Чубай.

Leopolis.news