Сьогодні – Покладення пояса Пресвятої Богородиці: історія свята

http://leopolis.news/one.php?showPost=7686

13/09/2019

Згідно з переданням, Пресвята Богородиця Марія сама виплела свій пояс із верблюжої шерсті та передала його апостолу Томі, коли возносилася на Небеса, бо він запізнився на її Успіння. Оскільки мощей Пресвятої Богородиці немає, бо вона, за церковним переданням, взята до Неба всеціло, то пояс, як і її риза, залишилися на згадку про неї та як доказ того, що вона жила на землі.

Пояс переховували інші учні після мученицької смерті святого апостола Томи, а тоді поклали його у церкві Влахернській у Константинополі, – там же, де появилася Божа Мати, тримаючи свій омофор над народом Константинополя у ІХ столітті. Це – перше Покладення чесного пояса відбулося в часі правління імператора Аркадія (395-408 рр.). Він привіз пояс до Константинополя із Єрусалима, а його дочка Пульхерія сховала пояс у золотому кивоті в церкві Пресвятої Боородиці. Там він зберігався п’ять століть.

Друге Покладення чесного пояса відбулося в церкві Халкопратійській в Константинополі через 500 років. Тоді Константинополем правив імператор Лев Мудрий. Його дружина Зоя була опанована злим духом, який її сильно мучив. У видінні, посланому їй Господом, вона дізналася, що зможе видужати, коли на неї покладуть пояс Пресвятої Боородиці. Тоді всі почали шукати його і знайшли в кивоті церкви Пресвятої Богородиці. Правлячий Патріарх поклав пояс на імператрицю – і та відразу видужала. Із вдячності Богові за це чудо зцілення вона оздобила Пояс золотими нитками і поклала його назад у кивот.

Свято Покладення чесного пояса встановили у XII столітті. А в XIV cт. Пояс передали до монастиря Ватопедського на святій горі Афон. Нині пояс поділено на три частини, одна з яких зберігається у тому ж монастирі, друга – в монастирі в Трірі (Німеччина), а остання – в Грузії.

За матеріалами християнського порталу «Кіріос»

Нагадаємо, з нагоди свята Положення чесного пояса Пресвятої Богородиці в Архікатедральному соборі святого Юра буде виставлено мощовик, в якому зберігається унікальна реліквія – частинка пояса Божої Матері.

Leopolis.news