logo
18/04
17/04
16/04
15/04
12/04
2 ...

Львівська художниця звинувачує УАД у порушенні авторських прав

13-09-2019 09:492113

Львівська художниця звинувачує УАД у порушенні авторських прав

Львівська художниця Марія Янко звинувачує видавництво Української академії друкарства в тому, що її роботу, яку використали для оформлення обкладинки книжки, на титульному аркуші підписали чужим прізвищем.

Про це, зокрема, Марія Янко, художниця і педагог, яка багато років працює у Школі народних мистецтв, є знаною у Львові популяризаторкою лемківського мистецтва, нещодавно повідомила на своїй сторінці в соцмережі.

«Обкладинка – Володимир Сабат??! Чому? Адже, насправді, обкладинка Марії Янко!» – обурюється художниця.

Для з’ясування ситуації вона звернулася листом до ректора Української академії друкарства Богдана Дурняка:

«Вельмишановний Пане Ректоре Української академії друкарства у м. Львові – Богдане Дурняк, я, Янко Марія Михайлівна, художниця, член Національної Спілки художників України, звертаюсь до Вас з питанням, яке є для мене болюче і принципове. У збірці поезій п. Романа Вархола «ЛЕГЕНДА ВЕТХОЗАВІТНА», що тепер вийшла у видавництві ввіреної Вам академії, порушене моє авторське право щодо створеного мною малюнку обкладинки згаданого вище видання. Цим завдано мені моральної шкоди і ділової репутації: подано прізвище людини, яка не має жодного відношення до малюнку на обкладинці книжки. Цю роботу я виконала на прохання самого п. Романа Вархола. Хтось забрав моє авторське право для п. Володимира Сабата. Тому прошу Вас надати мені сатисфакції моїх моральних і матеріальних прав та з'ясувати ситуацію, яка сталася при друці видання. Вважаю, що винні мають понести офіційні вибачення. Я сподіваюсь на Ваше розуміння для з'ясування даного питання.

Залишаю за собою право звернутись до суду згідно законодавства. Відповідачем буде Українська академія друкарства».

Як стало відомо, відповіді на свій лист, надісланий ще 27 серпня, Марія Янко досі не одержала.

Оксана КРИШТАЛЕВА, для Leopolis.news