logo
24/04
23/04
22/04
19/04
18/04
17/04
2 ...

У Кам’янці-Бузькій пройде фестиваль «Корона Якуба»

13-09-2019 10:333800

У Кам’янці-Бузькій пройде фестиваль «Корона Якуба»
Фото: принтскрин відео

Велике дводенне свято театру, фестиваль-ярмарок «Корона Якуба», відбудеться 14-15 вересня у місті Кам’янка-Бузька, центрі однойменної громади.

Про це повідомляє Офіс реформ у Львівському РВ АМУ.

Приурочене свято 400-літтю українського театру, адже саме у цьому галицькому місті, яке тоді називалося Кам’янка-Струмилова, у 1619 році Якуб Гаватович поставив перші в історії інтермедії українською мовою: «Продав кота у мішку» та «Найкращий сон». Цікаво, що також тут 1914 року була вперше поставлена драма Івана Франка «Украдене щастя». Так що Кам’янка-Бузька має справді давні театральні традиції.    

Як розповіла заступник начальника відділу освіти, культури, туризму, молоді та спорту Кам’янка-Бузької ОТГ Тетяна Петрик, фестиваль передбачає показ театральних вистав без обмежень театрального жанру в номінаціях аматорський театр, дитячий театр до 6-ти років, юнацький театр до 16-ти років і академічні театри, які будуть представлені театром імені Марії Заньковецької і театром Ярослава Федоришина «Воскресіння». Заньківчани привезуть до Кам’янки-Бузької «Наталку Полтавку», а театр «Воскресіння» поставить виставу «Gloria». 

У межах фестивалю буде працювати «Арт-кафе», у якому, зокрема, відбудеться творча зустріч з «живою легендою», народною артисткою України, послом миру Галиною Яблонською. Колекціонер стародруків, медальєр Дмитро Піркл покаже гостям фестивалю виставку листівок та афіш минулого століття, а майстриня Зоя Ружин представить у музеї Кам’янки-Бузької свої рушники і картини Олександра Охапкіна. 

Гостями фестивалю будуть народний аматорський колектив «Золоте перевесло» і народний хор «Калиновий цвіт» з Києва, а також донеччани – колектив Центру дитячої та юнацької творчості міста Костянтинівка Донецької області, зразкова літературна студія «Експеримент», студія спортивного бального танцю «Колор», клуб історичної реконструкції «Варяг» і народний ансамбль танцю «Первоцвіт» Львівського аграрного університету. 

«У неділю вистави поставлять 18 аматорських театрів Львівщини, 6 шкільних театрів нашої громади, 5 театрів дитячих садочків, 4 театри старостинських округів, – розповіла Тетяна Петрик. 

Окрім того, у рамках фестивалю буде працювати виставка-ярмарка народних ремесел і майстер-класи з ковальства, гончарства, ліплення майстрів декоративно-ужиткового мистецтва Гавареччини, Косівщини, Петриківки, учнів Івано-Франкового художнього училища. А ще у рамках фестивалю відбудеться виставка ретро автомобілів та вогняне шоу. 

Організатори фестивалю категорично забороняють бути на ньому сумним і закликають гостей долучатися до усіх розваг, які вони побачать. Тож фестиваль повинен запам’ятатися надовго.    

Leopolis.news