logo
23/04
22/04
2 ...

Сьогодні медичні сестри відзначають професійне свято

12-05-2023 11:024354

Сьогодні медичні сестри відзначають професійне свято
Фото: ілюстративне

12 травня відзначають Всесвітній день медичної сестри.

Про це повдіомляє МОЗ України.

«У війну, під час ракетних атак, під вибухами, ви ні на хвилину не залишаєте свої робочі місця та допомагаєте рятувати пацієнтів.

Ваша відданість роботі вражає нас кожного дня. Без вас повноцінне функціонування медицини було б просто неможливим!», – наголосили у МОЗ.

Самому святу уже понад сто років, офіційно воно було засноване тільки в 1971 році.

День медичної сестри відзначають з моменту об’єднання сестер милосердя з 141 країни в професійну громадську організацію – Міжнародну раду медичних сестер.

Вперше служба сестер милосердя була організована під час Кримської війни англійкою Флоренс Найтінгейл. Всесвітній день медичних сестер за рішенням Міжнародної організації Червоного хреста відзначають саме в її честь, в день її народження – 12 травня. Тоді й сформувався стійкий стереотип: медсестра – це санітарка, яка виносить з поля бою поранених або стоїть біля операційного столу.

Кожні два роки Міжнародний комітет Червоного хреста вручає 50 медалей імені Флоренс Найтінгейл – найвищу нагороду для медичних сестер. Її у 1912 році заснувала Ліга Міжнародного Червоного хреста і Червоного півмісяця для медсестер і волонтерів медичної служби, що відзначилися у роки війни або в мирний час.

Всесвітній день медичної сестри в Україні відзначається з 1997 року за ініціативи Міністерства охорони здоров’я та Асоціації медичних сестер України.

Leopolis.new