logo
28/03
27/03
2 ...

У Сокалі блискавка вбила чоловіка і поранила жінку

12-05-2019 11:186531

У Сокалі блискавка вбила чоловіка і поранила жінку

Фото: ua.112.ua

11 травня близько 15:00 у м. Сокаль, на дачній ділянці, блискавкою був смертельно уражений 66-річний місцевий мешканець.

Про це повідомляє департамент з питань цивільного захисту населення Львівської обласної державної адміністрації.

Дружина,  1949 року народження, отримала травми і була госпіталізована в реанімаційне відділення Сокальської ЦРЛ.

У департаменті наголошують, що за кількістю смертельних випадків блискавка поступається лише повеням і щорік вбиває близько 100 чоловік в Європі і стільки ж в США. Тому завжди треба дотримуватися обережності під час грози, адже нічого не може бути важливіше за власну безпеку.

Уникайте відкритої місцевості. Як відомо, гроза зазвичай б'є в найвищу точку на своїй дорозі. Якщо Ви з якоїсь причини залишилися в полі наодинці з грозою, сховайтеся в будь-якому можливому поглибленні: канавці, улоговинці або найнижчому місці поля, присядьте і пригніть голову. Лежати на мокрій землі під час грози не рекомендується.

Уникайте води. Удар блискавки поширюється довкола водоймища в радіусі 100 метрів. Інколи вона б'є в береги. Тому не те що купатися, а навіть відпочивати у води під час грози не рекомендується. Проте мокрий одяг на людині може допомогти, і якщо блискавка його зачепить, у нього є більше шансів вижити.

Намагайтесь сховатися. Найбезпечніше під час грози знаходитися в приміщенні з громовідводом. Якщо гроза застала вас в місті, сховайтеся в магазин, під'їзд або, на крайній випадок, перечекайте грозу під навісом біля стін будівель. Не страшно, якщо ви є в автомобілі. Ховаючись під деревами, не забувайте про те, що блискавка найчастіше потрапляє в найвищих з них (дуб, тополя, сосна). Отже, чим менше деревце, під яким ви знайшли притулок, тим краще. А ховатися від грози в лісі не безпечно. Кора ураженого блискавкою дерева розлітається на десятки метрів довкола, може зачепити вас.
Не метушіться. Від грози не потрібно бігти. Чим ширший ваш крок, тим небезпечнішим для вас є удар блискавки. Не варто також пересуватися на велосипедах і мотоциклах.

Остерігайтеся небезпечних предметів. Потрібно пам'ятати, що удар блискавки небезпечний не лише тоді, коли гроза б'є безпосередньо в людину, але в предмети, що розташовані поруч. Тому не варто торкатися до всього мокрого, залізного, електричного, тому що в такі речі блискавка б'є найчастішим:
- не бажано перебувати біля багаття, тому що в нагрітого повітря провідність для блискавки більша;
- не можна перечікувати грозу біля лінії електропередач. Електрика у будь-якому вигляді притягує блискавку. Навіть стоячи біля стіни з антеною, ви ризикуєте накликати на себе удар з небес;
- дуже небезпечно під час грози розмовляти по мобільному телефону. Навіть розряджений, він є магнітом для блискавок. Краще всього під час грози мобільники вимикати. Не бійтеся здатися смішним або пропустити важливий дзвінок. Подумайте про своє здоров'я в першу чергу!
- всі металеві деталі для блискавки привабливі. Годинник, ланцюжки і навіть розкрита над головою парасолька - потенційні жертви для наступного удару.

Leopolis.news