logo
17/04
16/04
15/04
12/04
11/04
2 ...

Передумов для вільних виборів на окупованому Донбасі немає – голова ОБСЄ

17-09-2019 14:31634

Передумов для вільних виборів на окупованому Донбасі немає – голова ОБСЄ
Фото: osce.org

Міністр закордонних справ Словаччини, чинний голова ОБСЄ Мирослав Лайчак переконаний, що місцеві вибори на нині непідконтрольній Україні території Донбасу мають бути вільними й проходити за українським законодавством, але наразі такої можливості немає.

Про це він заявив в інтерв’ю BBC News Україна.

«Про конкретні деталі мають домовитися сторони, і оскільки Донбас є територією України, я вважаю правомірним, що вибори можна організувати тільки в таких умовах, коли українська влада, український уряд скажуть, що є атмосфера, передумови для вільних виборів. На сьогодні такої ситуації немає», – сказав Лайчак.

Він підкреслив, що вільні вибори на Донбасі можуть пройти тільки у вільних умовах і за українськими законами. Також, за його словами, має бути забезпечене спостереження з боку міжнародних спостерігачів — ОБСЄ, інших міжнародних організацій, «тобто в системі української юрисдикції».

Глава МЗС Словаччини наголосив, що тільки після досягнення такої ситуації можна організувати вибори й назвати їх вільними.

«Я сказав, що на сьогодні я не бачу передумов для проведення вільних виборів за українським законодавством на територіях, непідконтрольних владі», – додав Лайчак. 

Нагадаємо, міністр закордонних справ Вадим Пристайко заявив про те, що влада України хотіла би провести місцеві вибори по всій країні, включно з тимчасово непідконтрольною уряду територією Донбасу.

Згодом про вибори на окупованому Донбасі говорив і президенгт Зеленський.

Leopolis.news