logo
23/04
22/04
21/04
19/04
17/04
16/04
2 ...

Іван Баканов: Правда про минуле українського народу є питанням державної безпеки

17-09-2019 17:05494

Іван Баканов: Правда про минуле українського народу є питанням державної безпеки

До 80-річчя початку Другої світової війни та 75-ї річниці вигнання нацистів з території нашої країни Національний музей історії України у Другій світовій війні презентував виставковий проект «Україна. Незакінчена війна…».

Під час проведення заходу Галузевий державний архів СБУ представив відповідні розсекречені матеріали, інформує пресцентр СБ України.

У межах реалізації спільного проекту документи радянських спецслужб подані як на експозиційних стендах, так і в мультимедійній частині. Унікальним є експонування оригінальної військової карти з проведення операції «Захід» – депортації цивільного населення, розпочатої 21 жовтня 1947 року, з території західних регіонів України. Операція мала на меті репресувати сім’ї, чиї представники брали участь або підтримували український визвольний рух.

«Співпраця СБУ з Національним музеєм історії України у Другій світовій війні допомагає нам опублікувати найбільш вражаючі архівні свідчення про українців, які протистояли тоталітарним режимам та боролися за свободу і незалежність», – зазначив під час відвідування експозиції Голова Служби Іван Баканов.

Розміщення у виставковому проекті карти «проведення операції «Захід» є унікальною подією. Адже раніше розсекречені карти радянських спецслужб, що перебувають на зберіганні в Галузевому державному архіві СБУ, не виставлялися на загальний огляд.

Leopolis.news