logo
28/03
27/03
2 ...

Ринок землі в Україні відкриють з 1 жовтня наступного року – Гончарук

19-09-2019 11:43817

Ринок землі в Україні відкриють з 1 жовтня наступного року – Гончарук
Фото: 5.ua

Під час свого виступу на конференції щодо реформи управління земельними відносинами «Земля як фактор розвитку українського села» прем'єр-міністр Олексій Гончарук заявив, ринок землі в Україні відкриють з 1 жовтня 2020 року.

Про це повідомляє Укрінформ.

«Зараз та модель, яку ми пропонуємо, передбачає відкриття ринку з 1 жовтня наступного року», – сказав Гончарук.

Він зазначив, що ринок землі буде відкриватися поступово, оскільки так радять фахівці.

«Ми відриваємо ринок землі не одразу. Ми думали зробити це з 1 липня наступного року. Проте потім проконсультувалася і вирішили, що робити це влітку не дуже добра ідея», – пояснив глава уряду.

Прем'єр-міністр запевнив, що українські орендарі матимуть першочергове право купити землю.

«Звичайно, ми гарантуватимемо права тих, хто зараз орендує земельну ділянку, купити в першу чергу. Це абсолютно необхідно. Ми дуже не хочемо, щоб ті, хто зараз обробляє землю, втратили можливість обробляти її надалі», – сказав Гончарук.

За його словами, цей ринок має бути зручним не для спекулянтів, а для тих, хто реально працює на землі. Прем'єр-міністр зазначив, що на прозорих торгах можна буде придбати як державну, так і комунальну землю, але головна умова – земля має належати українським громадянам та українським компаніям.

Водночас він зазначив, що нині на українській землі працюють іноземні компанії. «І я зараз не бачу підстав виганяти іноземного інвестора», – додав глава уряду.

Нагадаємо, за даними соцопитування, скасування мораторію на продаж сільськогосподарської землі й відкриття ринку родючих земель підтримує близько третини українців.

Рніше Володимир Зеленський анонсував цього року в Україні проведення земельної реформи, яка дозволить 2020 року створити ринок землі.

Leopolis.news