logo
28/03
27/03
2 ...

Рада ухвалила законопроект про перевірку отримувачів соцвиплат: у кого заберуть пенсії і субсидії

20-09-2019 19:552089

Рада ухвалила законопроект про перевірку отримувачів соцвиплат: у кого заберуть пенсії і субсидії
Фото: Ілюстративне

В Україні у три етапи проводитимуть перевірку (верифікацію) всіх, хто отримує гроші від держави. Ті кошти, які надійшли незаконно, доведеться повернути в бюджет.

 

Таке рішення «Слуга народу» ухвалила 20 вересня, підтримавши законопроєкт №1231 у першому читанні. Всього документ підтримав 241 парламентар, більшість із них представляють правлячу партію, пише «Обозреватель».

«Цей законопроєкт дуже важливий. Він не про перевірку пенсіонерів. І не про те, щоб забирати субсидії чи що хтось буде забирати гроші, щоб наповнити бюджет. Це взагалі законопроєкт не про доходи бюджету, а про справедливість! Якщо одна людина має квартири в трьох-чотирьох містах і на кожну отримує субсидії – це несправедливо. Якщо людина померла, а пенсію на неї видають – теж несправедливо», – пояснив автор законопроєкту Данило Гетманцев («Слуга народу»).

Основні нововведення:

  • чиновникам доручать за допомогою автоматичної бази перевірити всіх, хто отримує допомогу від держави;
  • перевірка відбуватиметься в три етапи; останній може тривати ще три роки після того, як виплату скасували;
  • до єдиної бази потрапить інформація про кожного, хто отримує гроші від держави; базу будуть постійно наповнювати новою інформацією;
  • якщо вдасться знайти порушення, ті гроші, які українці отримали незаконно, змусять повернути в бюджет;
  • чиновники можуть отримати інформацію навіть про залишок коштів на банківському рахунку пільговика.

 

Під верифікацію (перевірку) потраплять мільйони пенсіонерів, субсидіантів, студентів, матерів-одиначок і так далі. Інформація про вас потрапить до єдиної системи, і матеріальне становище вивчать, якщо ви отримуєте:

  • пенсію, пільгу, субсидію, стипендію;
  • грошову виплату з державного бюджету;
  • грошову виплату з місцевого бюджету, Пенсійного фонду або Фонду соціального страхування.

У спеціальному реєстрі буде зберігатися анкета на кожного. До того ж закон захищає зібрані дані. І якщо хто-небудь її передасть, наприклад кредитній організації для опрацювання потенційних клієнтів, або шахраям – за це доведеться нести відповідальність згідно із законом. Подібні реєстри існують у різних органах влади і зараз. Наприклад, уже створили реєстр субсидіантів. Різниця в тому, що в новій платформі будуть дані одразу на всіх, хто хоче допомогу від держави. Це спростить процедуру перевірки.

Перевірку проведуть у декілька етапів. Перший проводитиме орган, до якого ви звернетеся за матеріальною виплатою. Наприклад, управління соціального захисту. Там приймуть заяву, візьмуть усі необхідні для виплати документи, внесуть інформацію до єдиної бази й одразу ж отримають дані з неї.

Другий етап триватиме до тих пір, поки ви отримуєте гроші від держави. Наприклад, якщо зробили покупку на суму від 50 тис. грн (придбали автомобіль), ця інформація потрапить до реєстру і ви позбудетеся права отримувати субсидію.

Третій етап – перевірка тих, хто вже не отримує гроші від держави. Наприклад, ви знайшли роботу і більше не потребуєте виплати з безробіття. Цей етап може тривати протягом трьох років після того, як гроші припинили виплачувати.

Leopolis.news