logo
28/03
25/03
16/03
15/03
10/03
29/02
09/02
06/02
02/02
30/01
28/01
17/01
2 ...

Сьогодні християни східного обряду відзначають Різдво Пресвятої Богородиці

21-09-2019 10:41940

Сьогодні християни східного обряду відзначають Різдво Пресвятої Богородиці

Різдво Пресвятої Богородиці, або Мала Пречиста – релігійне свято християнської церкви на честь Богородиці Діви Марії, матері Ісуса Христа, що є одним з дванадесятих свят.

Православні відзначають це свято 21 вересня, а католики — 8 вересня. У цей день наголошують, що Божа Мати є великою праведницею, помічницею і заступницею людей, яка народженням Христа зробила перший крок до вічного спасіння усіх людей.

Згідно із загальноприйнятим переказом, якого однаково дотримуються православні й католики, Діва Марія народилася в будинку Йоакима й Анни в північно-східній частині Єрусалима. Цю подію не описано в Новому Завіті, за Протоєвангелієм Іакова, написаним у II столітті, Йоаким походив з царського роду, а Анна була дочкою первосвященика. Вони дожили до похилих років і були бездітні. Це було джерелом скорботи для пари і викликало суспільний осуд.

Одного разу, коли Йоаким прийшов до храму, первосвященик не дозволив йому принести жертву Богу, бов він «не дав потомства Ізраїлю». Після цього невтішний Йоаким подався у пустелю для молитви, Анна залишилася вдома і теж молилася. У цей час їм обом з’явився ангел і кожному сповістив: «Господь почув молитву твою, ти зачнеш і народиш, і про потомство твоє говоритимуть в усьому світі». Після цього Анна зачала. Праведники дали обітницю посвятити свою дитину Богові і віддали дочку Марію в Єрусалимський храм, де вона служила до повноліття.

Свято Різдва Богородиці християни почали відзначати тільки у V столітті.

Дані взято з Вікіпедії та news.church.ua

Нагадаємо, у Львові п’ять храмів відзначають престольний празник з нагоди свята Різдва Пресвятої Богородиці.

Leopolis.news