У Самборі презентовано книжку «Владика Юліан Вороновський»

http://leopolis.news/one.php?showPost=946

15/05/2019

Книжка спогадів про блаженної пам’яті Юліана Вороновського – першого єпископа Самбірсько-Дрогобицької єпархії УГКЦ побачила світ 2019 року в Дрогобицькому видавництві «Коло» – повідомив кореспондент Leopolis.news.

За епіграф до такого видання обрано слова Блаженнішого Глави УГКЦ Сваятослава, сказані ним  про єпископа Юліана: «Не замовчуйте всіх тих дарів благодаті, які ви отримали через цю особу».

«Сьогодні ми доторкаємося до святості, – сказав о. Тарас Гарасимчук, розпочинаючи презентацію. – Бо владика Юліан Вороновський для кожного з нас таким був і залишиться в пам’яті. Ми всі були свідками його життя, його жертовного служіння Богові, церкві та українському народу».

Книжка складається з чотирьох розділів: «Дитинство і родина», «Підпілля», «Відродження церкви» і «Єпископ Самбірсько-Дрогобицький». Вступне слово написав владика Ігор, архієпископ і митрополит Львівський.

Основу видання, наголошувалось, складають 62 спогади однолітків владики, осіб, які пліч-о-пліч з ним перебували у підпіллі, де практикував свою віру в страшні атеїстичні часи радянської доби, будучи мирянином, монахом, ієромонахом та єпископом катакомбної УГКЦ.

До видання увійшли спогади, думки, інтерв’ю сучасних українських та зарубіжних душ пастирів, яким доводилось зустрічатись та служити з владикою Юліаном Вороновським. Він був першим ректором Львівської духовної семінарії Святого Духа у Рудномі, що біля Львова, потім першим єпископом Самбірсько-Дрогобицьким. Виховав і висвятив для церкви цілу плеяду молодих священиків.

За словами єпископа-помічника Самбірсько-Дрогобицької єпархії Григорія Комара, «Книга – це спроба написати спільний портрет ісповідника УГКЦ. І цього автори досягли. Пам’ять про владику Юліана залишилась на сторінках видання. Образ цієї людини одразу оживе, хто перегорне його сторінки. Упродовж складного і напруженого душпастирського життя владика зумів бути і залишитись великим у своїй простоті».

Микола СЕНЕЙКО, для Leopolis.news