logo
28/03
27/03
26/03
2 ...

У Львові сьогодні вшанують пам’ять жертв депортації кримськотатарського народу

18-05-2019 10:151816

У Львові сьогодні вшанують пам’ять жертв депортації кримськотатарського народу

18 травня у Львові організовують пам’ятні заходи, присвячені 75-й річниці депортації кримськотатарського народу з Криму.

Про це повідомляє прес-служба ЛМР.

Зокрема, на площі Ринок реквіємом та хвилиною мовчання вшанують пам’ять жертв депортації кримськотатарського народу, а також презентують виставку картин кримськотатарського художника та організують флешмоб «Крим-Україна-Європа». А в «Дзизі» відбудеться допрем’єрний показ українського історичного документального фільму «1944».

Так, об 11.45 год. на площі перед Ратушею відбудеться відкриття тематичної виставки картин кримськотатарського художника Рустема Емінова з серії «Унутма!» («Не забувай!»), присвяченої депортації кримських татар з історичної Батьківщини у травні 1994 року. Виставка триватиме упродовж дня.

О 12.00 год. на площі Ринок розпочнеться всеукраїнська акція «Хвилина мовчання» в пам’ять про жертв депортації кримськотатарського народу з Криму. Відтак, 12.05 до 12.45 триватиме реквієм за участю представників місцевої влади, кримськотатарської громади, запрошених гостей і мешканців міста. Зокрема, спочатку зазвучить Гімн України та Гімн кримськотатарського народу, а відтак зі словами виступлять отець з релігійної спільноти, представник релігійної спільноти мусульман та Почесний громадянин міста Львова Мирослав Маринович. Тут організатори очікують до 200 учасників.

О 12.45 год на площі Ринок відбудеться групова акція-флешмоб «Крим-Україна-Європа». Передбачене символічне поєднання трьох прапорів: національних українського і кримськотатарського, а також прапора Європейського Союзу.

Відтак, з 18.00 до 19.30 год в арт-центрі «Дзиґа» (вул. Вірменська, 35) відбудеться допрем’єрний показ українського історичного документального фільму «1944», виробництва кінокомпанії «Fresh Production Group», за підтримки Міністерства інформаційної політики України. У фільмі режисерів Фатіми Осман та Юнуса Паші історію депортації розповідають люди, які безпосередньо її пережили.

Leopolis.news