logo
05/05
2 ...

Чому небезпечно користуватися китайськими камерами відеоспостереження

29-01-2024 10:09564

Чому небезпечно користуватися китайськими камерами відеоспостереження
Фото: соцмережі

В Україні масово використовують китайські камери відеоспостереження, які можуть передавати інформацію на сервери, які контролює китайський виробник.

 Про це розповідають «Схеми» (проєкт Радіо Свобода).

Сотні тисяч китайських камер знімають все, що відбувається на українських подвір’ях, вулицях, підприємствах та заводах. Найчастіше їх використовують у себе вдома, щоб дистанційно стежити за безпекою власної оселі. Бізнеси та державна система безпеки також користуються цими пристроями, через їхню низьку собівартість, не задумуючись про захищеність інформації, яку вони транслюють.

Переважно це дві компанії з виготовлення камер: Hivision – китайський технологічний гігант, який виробляє приблизно 20% від всіх камер відеоспостереження у світі та Dahua – 10% від усіх виробів. 

Ще з 2006 року китайські пристрої почали з’являтися на українському ринку з роками вони набували все більшої популярності серед народу. Від початку повномасштабного вторгнення 24 лютого 2022 року китайські системи відеоспостереження в Україні внесені до списку «міжнародних спонсорів війни», але вони не заборонені до продажу і ними досі масово користуються українці.

Фахівці з кібербезпеки на прохання «Схем» перевірили пристрої на вразливість перед хакерськими атаками. Для цього обрали одну з камер Hikvision. Спеціаліст з «Лабораторії комп’ютерної криміналістики» змоделював процес «зламу» за 15 хвилин.

«За допомогою спеціального програмного забезпечення ми бачимо, що хакер може оперативно отримувати доступ до камер відеоспостереження. Якщо у камери неналежне налаштування безпеки (наприклад, відсутність складних паролів, відкрите з’єднання з інтернетом, незахищені роутери), то зловмисник може як стежити за тим, що фіксує камера, так і зберігати цю інформацію для подальших дій», – пояснює дії IT-фахівця Сергій Денисенко.

Від 24 лютого 2022 року, за даними СБУ, було заблоковано більше ніж 10 тисяч камер відеоспостереження, які російські спецслужби могли використовувати для шпигування.

Служба Безпеки України повідомляла, що 2 січня, в день масованої атаки на Київ, росіяни стежили за роботою ППО, підключившись до камери відеоспостереження на одному з будинків у столиці. Це була камера Hikvision.

У США заборонено імпорт китайських систем відеоспостереження, пояснюючи це тим, що дані прилади несуть загрозу національній безпеці. Таким же шляхом заборони пішли Британія, Данія, Австрія та інші країни. Україна, яка знаходиться у стані війни з Росією, дружньою до Китаю –  до цього списку не належить.

Підготувала Ольга КОЦУПЕЙ, для Leopolis.news