logo
27/04
2 ...

«Діагноз звучав як вирок»: медики Львівщини понад місяць боролися за життя 36-річної жінки

29-01-2024 16:13410

«Діагноз звучав як вирок»: медики Львівщини понад місяць боролися за життя 36-річної жінки
Фото: Львівська ОВА

Жінка поступила у Центр легеневого здоров’я Львівщини зі скаргами на утруднене ковтання та дихання, неможливість відкрити рот, сильні загрудинні болі.

Про це повідомляє пресслужба Львівської ОВА.

Як стало зрозуміло з анамнезу початком недуги слугувала, здавалося б, звичайна ангіна. 36-річна пацієнтка поступила у вкрай важкому стані зі скаргами на утруднене ковтання та дихання, неможливість відкрити рот, сильні загрудинні болі. 

«Після обстеження та дослідження, лікарі встановили діагноз: “Двобічні паратонзілярні абсцеси, парафарингеальна флегмона з поширенням на глибокі та задні простори шиї. Тотальний гнійно-некротичний медіастиніт з поширенням на заочеревинний простір. Лівобічна емпієма плеври. Септичний шок”. Діагноз звучав як вирок, оскільки при такій клінічній картині, на жаль, наявна висока летальність. В таких випадках кажуть “витягнути щасливий квиток”. Насправді ж це про велику, віддану, чітку, скрупульозну, спільну роботу медичної команди задля порятунку життя», – зазначають в Центрі легеневого здоров’я. 

Розпочалася професійна, ретельна та послідовна робота задля стабілізації пацієнтки та її порятунку. Жінку оглянула та призначила лікування мультидисциплінарна команда хірургів та анестезіологів Центру.

Загалом медики боролися за життя жінки понад місяць. Як зазначили лікарі, оперували в кілька етапів: «Перший: трахеостомія під місцевою анестезією, згодом під загальним знечуленням: розкриття та дренування паратонзілярних абсцесів та флегмони шиї, лівобічна торакотомія – розкриття та дренування медіастиніту, висічення некротичних осередків з подальшим дренуванням. Дренування заочеревинного простору. Далі – тривала стабілізація та лікування у відділенні інтенсивної терапії».

На сьогодні пацієнтку виписали, втім реабілітація триває, аби якнайшвидше повернути її до звичного життя.

Підготувала Ольга Балух, Leopolis.news