logo
05/05
04/05
03/05
2 ...

У Бродах провели пам’ятне віче до 106-ї річниці легендарного бою під Крутами (ФОТО)

29-01-2024 15:50545

У Бродах провели пам’ятне віче до 106-ї річниці легендарного бою під Крутами (ФОТО)

У понеділок, 29 січня, у Бродах, біля пам’ятника «Героям небесної сотні», відбулося пам’ятне віче «Тут юнь прекрасна і свята встелила землю в мить єдину…», приурочене 106-ій річниці славнозвісного бою студентів-українців із зайдами-більшовиками біля станції Крути, що неподалік Києва.

Розпочався цей меморіальний захід із виконання Гімну України, після чого настоятель місцевого храму – церкви Різдва Богородиці – отець Василь Шира ПЦУ відслужив заупокійну панахиду за Героїв Крут та всіх полеглих у різних війнах за нашу незалежність, волю та свободу. 

Як зазначила ведуча віча Юлія Желих, у пам’яті народів зберігаються історії про триста героїв, які загинули, захищаючи свою землю від загарбників: у давніх греків – 300 спартанців, у грузинів – 300 арагвійців, а в українців – 300 козаків під Берестечком та 300 юнаків під Крутами. 

«Маленька станція на Чернігівщині. І знову бій, і знову 300, і знову в ім’я ідеї, в ім’я Батьківщини… 

Перші згадки і справжня  реальна оцінка захисників Крут, відбулася уже після набуття Україною незалежності – у 1992 році. Не можна викреслити з пам’яті людської той великий та безсмертний подвиг юнаків, що захищали українську державність, поклавши на її вівтар найцінніше – власне життя», – наголосила Юлія Желих. 

Після поминальних Богослужінь представники місцевого самоврядування і студентської спільноти Бродівського педагогічного коледжу ім. Маркіяна Шашкевича поклали квіти до меморіалу «Героям небесної сотні» та запалили лампадки пам’яті. 

Завершилося пам’ятне віче у Бродах виконанням співачками-аматорками – студентками педколеджу – кількох патріотичних пісень та звучанням духовного Гімну України «Боже, Великий, Єдиний…». 

Михайло Шишка, журналіст, спеціально для Leopolis.news 

Фото автора