logo
27/04
26/04
2 ...

У Львівському перинатальному центрі за допомогою репродуктивних технологій торік народилося 10 дітей

31-01-2024 19:11403

У Львівському перинатальному центрі за допомогою репродуктивних технологій торік народилося 10 дітей
Фото: зі сторінки у Facebook

У 2024 році безпліддя у жінок із застосуванням допоміжних репродуктивних технологій зможуть лікувати за рахунок коштів програми медичних гарантій.

Про це повідомляє пресслужба Львівської ОВА.

В Україні впродовж багатьох років спостерігається стійка тенденція до зниження народжуваності: кожна шоста подружня пара на сьогодні безплідна. При діагнозі безпліддя досить високі шанси стати батьками дає лікування методами допоміжних репродуктивних технологій (ДРТ). Як скористатися послугами з лікування безпліддя в рамках Програми медичних гарантій йшлося сьогодні, 31 січня на брифінгу в офіційному Медіацентрі при Львівській ОВА.

Вперше в історії комунальних закладів України у Львівському обласному клінічному перинатальному центрі 16 лютого 2023 року відкрили відділення допоміжних репродуктивних технологій.

Станом на сьогодні Львівський обласний клінічний перинатальний центр перебуває на етапі контрактування із Національною службою здоров’я України за даним пакетом. Договір із НСЗУ щодо надання послуг, пов’язаних із лікуванням безпліддя за допомогою допоміжних репродуктивних технологій, можуть підписати медичні заклади комунальної, державної та приватної форми власності, які відповідають умовам закупівлі.

«За даними ВООЗ кожна шоста жінка страждає на безпліддя. Пізнати радість материнства жінки можуть завдяки допоміжних репродуктивних технологій. Ці послуги дороговартісні не лише в Україні, це тенденція, яка спостерігається у всьому світі. До 2023 року приблизно 400-500 жінок мали можливість отримати таку послугу в рамках державної програми, безоплатно лише на базі трьох закладів державної форми власності у Києві, Харкові та Івано-Франківську. 

У 2022 році за ініціативи керівника перинатального центру, за ініціативи голови Львівської ОВА в рамках Комплексної програми за кошти обласного бюджету відкрили перше відділення у закладі комунальної форми власності», – розповіла в.о. директора департаменту охорони здоров’я Львівської ОВА Наталія Літвінська.

Щоб збільшити шанси українців на омріяне батьківство, у 2024 році на загальнонаціональному рівні вперше Програмою медичних гарантій передбачили можливість надання медичних послуг за пакетом «Лікування безпліддя за допомогою допоміжних репродуктивних технологій (запліднення іn vitro)», що затвердили Постановою Кабінету міністрів України від 22 грудня 2023 року №1394 «Деякі питання реалізації програми державних гарантій медичного обслуговування населення у 2024 році». 

У Львівській області в 2023 році вперше в Комплексній програмі підтримки галузі охорони здоров’я виділили 8 мільйонів гривень для забезпечення медикаментами пацієнтів, які мають проблему безпліддя. Безплатні медикаменти для стимуляції суперовуляції отримали 229 пар. 

З моменту відкриття відділення лікарі проконсультували понад 1500 пар, а показник ефективності лікування безпліддя методами ДРТ склав 63%, народилося 10 дітей. 

«Черговий раз хочу наголосити, що ми стали першим комунальним закладом, де відкрили відділення ДРТ. Програма стартувала в березні, а в грудні у нашому центрі вже народилася дитина. 

Ми на етапі контрактування, але запрошуємо вже сьогодні звертатися, проходити обстеження, щоб не втрачати час і вчасно розпочати лікування», – наголосила директорка Львівського обласного клінічного перинатального центру Марія Малачинська.

Для того, щоб скористатися послугою потрібно мати направлення від лікаря акушера-гінеколога. Взяти участь можуть жінки від 19 до 40 років з усіма діагнозами безпліддя, у тому числі чоловічий фактор. Мультидисциплінарний консиліум складає маршрут та скеровує на лікування безпліддя за допомогою допоміжних репродуктивних технологій за рахунок коштів програми медичних гарантій, розповідає Марія Малачинська.

Підготувала Ольга Балух, Leopolis.news