logo
27/04
26/04
25/04
24/04
2 ...

ЄС погодив €50 млрд для України

01-02-2024 13:303443

ЄС погодив €50 млрд для України
Фото: consilium.europa.eu

Лідери країн Європейського Союзу домовилися про додатковий пакет підтримки України в розмірі 50 мільярдів євро в рамках бюджету ЄС.

Про це повідомив президент Європейської Ради Шарль Мішель.

За словами Шарля Мішеля, рішення було ухвалено усіма 27 країнами-членами ЄС, включаючи Угорщину.

«Це забезпечує стабільне, довгострокове, передбачуване фінансування для України. ЄС бере на себе лідерство та відповідальність у підтримці України; ми знаємо, що стоїть на кону», – підкреслив Мішель.

Угода була досягнута після того, як група лідерів ЄС переконала Орбана скасувати своє вето на пакет фінансування. Зокрема, під час сніданку Орбан зустрівся з канцлером Німеччини Олафом Шольцом, президентом Франції Емманюелем Макроном, прем’єр-міністром Італії Джорджією Мелоні та керівниками інституцій ЄС Урсулою фон дер Ляєн і Шарлем Мішелем.

Як відомо, 50 млрд євро будуть надаватися в рамках чотирирічної програми з Фонду для України — 17 млрд євро у вигляді грантів та 33 млрд євро у вигляді кредитів.

У грудні лідери ЄС обговорили, як фінансувати найнагальніші потреби та майбутні пріоритети, включаючи підтримку України, міграцію, відсоткові виплати ЄС та спеціальні інструменти.

Тоді затвердження пакета допомоги Україні заблокувала Угорщина. Рішення потребувало одностайної підтримки всіх країн-членів ЄС. 

Президент України Володимир Зеленський уже відреагував на рішення ЄС.