logo
27/04
2 ...

Львівська ОВА подала ще 14 заявок на створення НПЦ в 2024 році

04-02-2024 18:36544

Львівська ОВА подала ще 14 заявок на створення НПЦ в 2024 році
Фото: ЛОВА

Реформу профтехосвіти на Львівщині почали ще у 2019 році, триватиме вона до 2027 року. З обласного бюджету у 2023 році на створення більше ніж 10 навчально-практичних центрів при закладах професійної та професійно-технічної освіти Львівська ОВА виділила понад 40 млн грн, у тому числі 5,5 млн на заклади профтехосвіти, які розташовані Львові. 

Про це повідомляє пресслужба ЛОВА.

В області відкрили чотири кваліфікаційні центри на базі закладів ПТО: Новояворівського вищого професійного училища, Львівського професійного коледжу готельно-туристичного та ресторанного сервісу, ВПУ №29 міста Львова та ВПУ №34 міста Стрия. Також провели капітальні ремонти у закладах та гуртожитках ПТО у 2023 році на загальну суму більше 20 млн грн.

«Упродовж останніх років система професійно-технічної освіти області помітно зміцнилася. Завдяки обласному бюджету і підтримці Львівської ОВА, протягом 5 останніх років заклади професійно-технічної освіти отримали підтримку на розвиток більше, ніж пів мільярда гривень», – розповів начальник профільного відділу департаменту освіти і науки Львівської ОВА Іван Пикус.

Нагадаємо, що Львівіщина була у програмі EU4Skills, яка реалізовувалась на базі ВПУ № 19 Дрогобича та ВПУ №34 Стрия. Також Львівщина увійшла як пілотна область в програму уряду Німеччини Skills4Recovery з бюджетом 10 млн євро. 

«Фахівець з відновлюваної енергетики, оператор цивільного дрона, електрогазозварник, кухар та будівельник – це лише частина професій, які можуть здобути учні у профтехах Львівщини. Важливо, що кадри готують у співпраці з бізнесом, відтак він одразу отримує кваліфікованих працівників, яких не потрібно перевчати. Наприклад, у Червоноградському професійному гірничо-будівельному ліцеї готують кваліфікованих робітників за гірничим, будівельним, автомобільним напрямами та спеціалістів з відновлюваної енергетики», – розповідає начальник Львівської ОВА Максим Козицький.

За словами заступника директора з навчально-виробничої роботи Червоноградського професійного гірничо-будівельного ліцею Віталія Яника, їхній Центр альтернативної енергетики – це найбільший та найпотужніший навчально-практичний центр, не тільки у закладі, а й в області. Він перший такого типу на Львівщині і один з перших в Україні.

«Події останніх років показали, наскільки важливо бути незалежним в енергетичній сфері. Наш заклад буде займатись підготовкою професіоналів, які задовільнять потреби ринку енергетики. Це буде сонячна енергетика, геотермальна, теплові наноси і всі можливі варіанти, які ми можемо охопити. У планах – гідроенергетика», – розповів майстер виробничого навчання Червоноградського професійного гірничо-будівельного ліцею Валерій Синило.

Також віднедавна у цьому закладі функціонує навчально-практичний центр, де навчають операторів дронів. Його створили коштами обласного та місцевого бюджету.

«З ініціативи Львівської ОВА Червоноградський гірничо-будівельний ліцей та Вище професійне училище №11 Червонограда підписали угоди про співпрацю і партнерство з німецьким агентством GIZ. Йдеться про ліцензування нових професій. Меморандум передбачає співпрацю між сторонами щодо перепідготовки працівників вугільної промисловості. А ще про понад 15 млн грн інвестицій у ці заклади лише впродовж 2023 року». – Пояснює Максим Козицький.

За кошти обласної Програми підтримки пріоритетних об’єктів також покращили умови проживання студентів. Крім них, у гуртожитках училищ Львівщини знайшли тимчасовий дім майже 2 тисячі вимушених переселенців.

«Я проживав тут ще до ремонту, тож можу сказати, що умови покращили в разів 100. Я почуваюсь у повному комфорті. Все прекрасно, мені все подобається», – поділився студент Остап.

Завдяки різносторонньому партнерству та навчанню студентів відповідно до запиту роботодавців, Львівщина – серед лідерів в Україні за набором в заклади професійно-технічної освіти. Щороку понад 8 тисяч учнів вступають на перший курс профтехів у нашій області. Вона також серед областей, які найактивніше розвивають мережу навчально-практичних центрів при таких закладах.

Також Львівська ОВА подала ще 14 заявок на створення НПЦ у 2024 році. 

Програму реалізовують в межах державної субвенції Міністерства освіти.

«Продовжуємо активно працювати у цьому напрямі, адже у нашій області та й в державі загалом суттєво зріс запит на робітничі професії і ця тенденція точно зберігатиметься упродовж найближчих років», – наголосив очільник області.

Підготував Володимир Піняжко, Leopolis.news