logo
27/04
2 ...

У лікарні св. Миколая відкрили навчальний клас «Школи супергероїв» для онкохворих пацієнтів

05-02-2024 18:30410

У лікарні св. Миколая відкрили навчальний клас «Школи супергероїв» для онкохворих пацієнтів
Фото: Роман Балук

У відділенні онкогематології дитячої лікарні святого Миколая запрацював освітній простір «Школи супергероїв», де діти можуть навчатись, спілкуватись і цікаво проводити час, будучи на лікуванні. Це вже п’ятий освітній простір для навчання діток у лікарні святого Миколая Першого медоб’єднання Львова.

Про це повідомляє пресслужба Львівської міської ради.

«Тут – прекрасний краєвид з вікна, приходять педагоги і діти під час лікування навчаються. Процес лікування і одужання від онко – довгий, тому важливо робити такі простори, і не тільки у Львові, а й у всіх містах України. Бо такий простір буде давати дитині новий імпульс рухатися, жити і одужувати», - сказав Андрій Садовий, міський голова Львова.

Кураторка проєкту Наталія Мосейчук зазначила, що це стало можливим завдяки співпраці лікарів, педагогів та усіх небайдужих українців, які донатили на створення цього освітнього простору для онкохворих дітей.

«Це п’ятий клас лише в цій лікарні, а вже 11 Шкіл супергероїв відкрито по всій Україні. Ідея створити ще один клас саме тут виникла тому, що це онкогемотологія, і ці діти не можуть приходити в інші класи. Це маленький простір, але він справді народний», - зауважила Наталія Мосейчук.

У лікарні кажуть, що таке навчання і спілкування дітей між собою дуже позитивно впливає на їх психологічний стан і тривалість одужання. Адже лікування саме в цьому відділенні є доволі тривалим: іноді це місяці, а іноді – роки.

«Ми працюємо майже рік, і у нас навчалося більше півтори тисячі діток, проведено 7 тисяч уроків. Повністю коштів саме на цей простір у нас не було, тому ми зробили половину ремонтів, а на Різдво кожен громадянин України міг долучитися своїм донатом. Ми зібрали понад півмільйона гривень на облаштування цього простору.

Кожна дитинка може вийти зі своєї палати і зайти у школу. Зараз до нас поступила дівчинка, яка навчається у 9-му класі, і  завершувати навчання вже буде у нас. Вчителі з нею займаються, ми сконтактували зі школою, де вона навчалась, дізнались, на чому вони зупинились, і наші вчителі зараз продовжують з нею займатись», - розповів Андрій Тищенко, завідувач «Школи супергероїв» у лікарні святого Миколая.

Відділення онкогематології лікарні святого Миколая запрацювало у серпні 2022 року. Саме тут є усе в комплексі: інтенсивна терапія, лабораторія, високотехнологічне оснащення, усі види терапій. Тут лікують діток з онкологіями зі всієї України.

«За перший рік ми пролікували повністю 53 дитини. Зараз лікується 36 дітей, частина з них мають перерви в лікуванні. За місяць 3-4 діток приїжджають до нас за допомогою, бо маємо можливості для комплексного лікування до повного одужання.

Одужання дитини завжди є кінцевою метою, і ми знаємо, що дитина завжди мріє про те, що буде робити після одужання. І частина мрій вже може тут виконатися: вони навчаються, можуть поспілкуватися. Діти продовжують своє життя, не зважаючи на таке виснажливе лікування, і можуть почувати себе краще завдяки такій ініціативі», - каже Михайло Адиров, заступник медичного директора з онкології, гематології та педіатрії лікарні святого Миколая у Львові.

Нагадаємо, «Школу супергероїв» відкрили у лікарні святого Миколая наприкінці травня. Це освітній осередок dсеукраїнської мережі шкіл, які відкривають у дитячих медичних закладах. Тут є все, що так люблять діти: цікаві та корисні уроки, сучасні технології, активні заняття, творчість. Працює школа з понеділка до п’ятниці з 10.00 до 18.30. Стати учнем може будь-яка дитина, яка проходить лікування. Усе навчання повністю безкоштовне.

Наразі в Україні вже діють 11 освітніх просторів ДУ «Школа супергероїв». Створення шкіл відбувається за ініціативи Офісу Президента, Уряду України, Міністерства освіти і науки України, Міністерства охорони здоров’я України та за підтримки першої леді України.

Підготувала Ольга Балух, Leopolis.news