logo
28/04
2 ...

Минулоріч рівень захворювання на рак у Львівській області зріс на 11%

06-02-2024 12:15542

Минулоріч рівень захворювання на рак у Львівській області зріс на 11%
Фото: ЛОВА

В офіційному медіа-центрі при Львівській ОВА провели брифінг, присвячений Всесвітньому дню боротьби проти раку в період з 4 по 11 лютого. 

Про це повідомляє пресслужба ЛОВА.

У світі існує більше ста видів злоякісних новоутворень. Це захворювання може вражати будь-яку частину організму та тривалий час непомітно для пацієнта прогресувати. Щороку онкологічні захворювання забирають життя мільйонів людей. За статистикою, найпоширенішими у світі є рак легенів, рак грудної залози, рак печінки та колоректальний рак.

«Рак - це захворювання, через яке ми зазнаємо найбільших втрат. Та коли рак виявляють у ранніх стадіях, з ним можливо вдало боротися та вилікувати. Наразі ми спостерігаємо негативні тенденції на рівні держави. Рада національної безпеки і оборони України визначила, що ця проблема є питанням національної безпеки. Тож від 22 грудня 2023 прийняли рішення щодо профілактики, ранньої діагностики та лікування злоякісних новоутворів. Це рішення за указом Президента ввели в дію і Кабінет Міністрів розробив план заходів», – в.о. директора Департаменту охорони здоров'я Львівської ОВА Наталія Літвінська.

У Львівській області у 2023 році на облік взяли 7975 первинних пацієнтів з онкологічними захворюваннями.

У І-ІІ стадіях фахівці діагностовали хворобуу 3679 мешканців області, що становить  46,1% від взятих на облік первинних пацієнтів з онкологією. Вперше за допомогою у ІІІ стадії захворювання звернулась 1401 людина –17,6%. У IV стадії хворобу діагностували у 1530 людей осіб – 19,2%. Крім того 155 випадків діагностовано у стадії «in situ». А 1365 хворих ще не мають встановленої стадії розвитку хвороби.

У 1426 людей злоякісні новоутворення діагностували під час профілактичних медичних оглядів. Показник загальної занедбаності (ІІІ та IV стадії візуальних локалізацій) становить 23,8%. Всього зареєстровано 1948 випадків (1878 хворих) занедбаних стадій захворювання. 

Рівень захворюваності на рак порівняно з 2022 роком зріс на 11%. Крім цього продовжується скорочення діагностування онкопатології у ранніх стадіях на рівні 46%. 

Минулого року найчастіше виявляли рак шкіри, рак грудної залози, рак простати та рак легень. Найвища смертність до року через злоякісні новоутворення характерна для локалізацій печінки, підшлункової залози, легень, стравоходу та шлунка. 

Всього на обліку у Львівській області перебуває 79695 хворих на рак. 

У 2023 році у Львівському онкологічному регіональному лікувально діагностичному центрі стаціонарно пролікували 10 470 первинно виявлених онкохворих. Кожен 5-6 пацієнт – мешканець сусідніх областей або внутрішньо переміщена особа. Амбулаторно лікарі проконсультували 46 991 людину. Ще понад 3000 пацієнтів отримали амбулаторну хіміотерапію. 

Команда Львівського онкологічного регіонального лікувально-діагностичного центру впроваджує сучасні стратегії лікування пацієнтів, забезпечує комплексний мультидисциплінарний підхід та розробляє найоптимальніший план лікування для того чи іншого пацієнта. 

«Всесвітній день онколога та День боротьби проти раку відзначають у всьому світі задля популяризації знань. Кожна держава розробляє свій національний план дій боротьби з цим захворюванням. У межах нової стратегії, яку представили на Раді національної безпеки і оборони, ми починаємо комплекс заходів, у яких задіють всю медичну службу для допомоги у ранньому виявленні, скринінгу та лікуванні. Зараз онкологічний центр забезпечили повним комплексом сучасних, інноваційних методик для лікування онкології у будь-якій стадії», – в.о.генерального директора Львівського онкологічного регіонального лікувально-діагностичного центру Олег Дуда.

За останніми прогнозами ВООЗ, якщо темпи захворюваності зростатимуть і надалі, то до 2030 року кількість людей, що вперше захворіли на рак, зросте на 77% і сягне 35 млн.

За словами генеральної директорки Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб Наталії Іванченко, цей показник є дуже високим, тому вся увага суспільства прикута до зменшення тягаря онкопатології серед населення. У 40% випадків раку можна запобігти простими повсякденними діями. Наприклад, причини третини смертей від раку – це куріння, надмірна вага, вживання алкоголю, малорухливий спосіб життя та недостатнє споживання рослинної їжі. Тож дбаючи про здоровий спосіб життя, люди знижують ризик захворіти. 

«Окрім того, є такі хвороби як вірусний гепатит В чи С, які можуть призводити раку печінки. Вчасно діагностований та пролікований вірусний гепатит значно знижують ризик розвитку раку печінки, а саме гепатоцелюлярної карциноми (ГЦК) - злоякісного новоутворення, яке формується у печінці. За даними ВООЗ, ГЦК – третя найпоширеніша причина смертності від раку в усьому світі – це 830 000 випадків щорічно», – розповіла Наталія Іванченко.

Водночас, більшість людей навіть не здогадуються, що інфіковані, оскільки вірусні гепатити можуть тривалий час протікати безсимптомно, а симптоми можуть проявитися лише у пізніх стадіях. Зарадити цьому можна завдяки щорічним обстеженням і вакцинації проти вірусного гепатиту В.

Національні рекомендації країн євроспільноти та інших розвинених країн виділяють пацієнтів з онкопатологією як пріоритетну групу для вакцинації.

З весни 2021 року в Україні серед пацієнтів, які мають хронічну патологію, саме пацієнти з онконедугами були визначені як пріоритетна група для вакцинації.

Вакцинація для онкопацієнтів потрібна та безпечна, це також стосується і рутинних щеплень.

Проте в залежності від типу лікування онкохворого, вакцинацію інколи потрібно відтермінувати. Це питання регулюється наказом МОЗ № 2070 щодо протипоказань до вакцинації. У документі є окремий розділ, що стосується щеплення пацієнтів з онкопатологією. Особливо варто захистити людей з онкопатологією від грипу.

Не лише сьогодні, але щодня, медики закликають уважно ставитись до свого здоров’я і здоров'я своїх дітей. А також чекають на профілактичних медоглядах, які часто допомагають діагностувати різні недуги у ранніх стадіях.

За ініціативи команди Львівського онкологічного регіонального лікувально-діагностичного центру цьогоріч інформаційна кампанія відбудеться під гаслом «відчувайте_себе_переконайтеся_що_здорові».

Підготував Володимир Піняжко, Leopolis.news