logo
27/04
2 ...

Львівські хірурги успішно прооперували 16-річну дівчинку з Донеччини, яка хворіла на камптодактилію

06-02-2024 15:31398

Львівські хірурги успішно прооперували 16-річну дівчинку з Донеччини, яка хворіла на камптодактилію
Фото: ЛОВА

Фахівці Центру дитячої медицини, лікарні «ОХМАТДИТ» провели успішну операцію для 16-річної дівчинки, яка приїхала з Донецької області. 

Про це повідомляє пресслужба ЛОВА.

Захворювання почало прогресувати, коли Луїзі було 10 років. Численні обстеження та консультації не дозволили на той час поставити правильний діагноз. Деформації пальців обох кистей прогресували, почали деформуватися і пальці на стопах, тож мама Луїзи через інтернет і по відгуках знайшла львівську лікарню та звернулася по допомогу.

Після онлайн-консультації виставлений діагноз: камптодактилія. Це захворювання характеризується формуванням прогресуючих деформацій пальців в міжфалангових суглобах обох кистей, які унеможливлюють виконання елементарних функцій кисті – згинання-розгинання пальців кисті, тримання предметів різного розміру. А також хвороба зумовлює косметичний дефект та погіршує гігієнічний догляд за шкірою кисті – з’являються тріщини, пролежні, трофічні порушення.

Відтак, опісля дівчинка приїхала з мамою на консультацію та обстеження до Львова. Госпіталізація дитини вдало співпала з черговим приїздом до Львова місії американських хірургів.

Під час операції спеціалісти спільно з американським хірургом Ларрі Арнольдом виконали корекцію не тільки найбільш деформованого пальця правої кисті, але й усунули деформацію всіх пальців цієї руки. Опісля втручання Луїза пройшла курс реабілітації у Клініці реабілітації дітей, що у 2023 році відкрилася у Центрі дитячої медицини, лікарні «ОХМАТДИТ».

Через місяць дитину повторно госпіталізували і їй успішно провели корекцію деформацій пальців на лівій кисті та одночасно корекцію деформацій на обох стопах.

«Такий комплексний етапний підхід дозволив не тільки усунути деформацію усіх наявних деформацій пальців кінцівок, але й провести курс повторної реабілітації на протязі 3 тижнів, так сказати, «не міняючи прописки», тобто у нашій же клініці, у тісній співпраці ортопедів та реабілітологів. Дане захворювання є складним та потребує постійних щоденних комплексних реабілітаційних заходів: розробка рухів у суглобах, індивідуальне ортезування, місцеве лікування гелями та компресами, бальнео- та грязелікування, ерготерапія тощо, під контролем стану суглобів», – наголосив керівник Клініки нейроортопедії, травматології та реабілітації, хірург Олександр Корольков.

Підготував Володимир Піняжко, Leopolis.news