logo
27/04
2 ...

Понад 3000 осіб на Львівщині торік отримали «Доступні ліки» при епілепсії, розладах психіки та поведінки

12-02-2024 12:45434

Понад 3000 осіб на Львівщині торік отримали «Доступні ліки» при епілепсії, розладах психіки та поведінки
Фото: ілюстративне

На Львівщині препарати від епілепсії за програмою «Доступні діки» можна отримати у понад тисячі аптек.

Про це повідомляє пресслужба Національної служби здоров’я України.

12 лютого у світі відзначають Міжнародний день боротьби з епілепсією – неврологічним захворюванням, яке неможливо вилікувати, але можна стримувати завдяки регулярному вживанню ліків.

В Україні 65 препаратів для лікування епілепсії, розладів психіки і поведінки входять до програми «Доступні ліки». 23 з них можна отримати в аптеках безоплатно, решту – з частковою оплатою. Повний перелік препаратів можна переглянути тут: https://cutt.ly/cwCOUAb4.

У 2023 році на Львівщині ці препарати вже отримали 3 105 людей, що є третім показником серед усіх регіонів України.

Як саме пацієнтам отримати ці ліки?

Призначити лікування при епілепсії може невролог або психіатр (у тому числі дитячі). Для візиту до психіатра направлення не потрібне: просто оберіть медзаклад, який має договір із НСЗУ, та запишіться на прийом. Для візиту до невролога потрібне електронне направлення, яке може виписати сімейний лікар, терапевт або педіатр, з яким укладена декларація.

Далі лікар-спеціаліст проведе усі необхідні обстеження для встановлення діагнозу безоплатно, після чого складе план лікування і внесе його в електронну систему охорони здоров’я. На підставі цього плану лікар випише електронний рецепт на «Доступні ліки». Наступний рецепт може вже виписати не тільки невролог чи психіатр, а й сімейний лікар.

«Доступні ліки» за рецептом можна отримати в найближчій аптеці, яка бере участь у програмі. Так, на Львівщині ліки для лікування епілепсії, розладів психіки та поведінки відпускають 1 075 аптеки та аптечні пункти. Перелік аптек можна побачити на дашборді (програма «Розлади психіки і поведінки, епілепсія»: https://cutt.ly/8wCOSvOk) або дізнатися на гарячій лінії НСЗУ за номером 16-77.

Підготувала Ольга Балух, Leopolis.news