logo
01/05
30/04
29/04
27/04
26/04
2 ...

Аграрні спеціальності залишаться з держзамовленням – Спілка ректорів

13-02-2024 20:23461

Аграрні спеціальності залишаться з держзамовленням – Спілка ректорів
Фото: s-osvita.com.ua

12 лютого 2024 року відбулося засідання Спілки ректорів закладів вищої освіти України, у  якому взяли участь міністр освіти і науки Оксен Лісовий, заступник міністра Михайло Винницький, голова Комітету з питань освіти, науки та інновацій Верховної Ради України Сергій Бабак, народні депутати України, керівники інших центральних органів, а також понад 120 ректорів закладів вищої освіти.

Про це повідомили у Національному університеті біоресурсів і природокористування України.

Обговорено останні ініціативи міністерства освіти і науки, зокрема щодо скорочення кількості ЗВО, новий порядок фінансування університетів та інше.

На засіданні із співдоповіддю виступив ректор НУБіП України Станіслав Ніколаєнко, який критично оцінив ситуацію у вищій освіті, зокрема запровадження грантів на навчання, оскільки розміри гранту в 15-45 тисяч гривень є дуже заниженими, бо реальна собівартість підготовки фахівців за окремими спеціальностями перевищує 80-100 тисяч гривень. Даний підхід не враховує складність професії, контингент абітурієнтів.

Представники міністерства заявили, що на аграрні спеціальності буде збережене держзамовлення.

Станіслав Ніколаєнко наголосив на необхідності і передбачуваності дій міністерства освіти і науки, також запропонував не змінювати правила прийому на 2024 рік, залишивши закладений принцип відбору як і минулого року.

Ректор закликав пришвидшити затвердження правил прийому, оскільки це стримує набір іноземних громадян на навчання до українських вишів.

Також на засіданні обговорено порядок призову до лав Збройних Сил України аспірантів, необхідності застосування однакових підходів до аспірантів-контрактників і тих, хто навчається за державним замовленням.

На засіданні Спілки ректорів закладів вищої освіти України обговорювалися й інші питання функціонування вищої освіти.

Leopolis.news