logo
30/04
29/04
28/04
2 ...

Потреби на відбудову України складають вже майже $486 млрд – Шмигаль

15-02-2024 14:55717

Потреби на відбудову України складають вже майже $486 млрд – Шмигаль
Фото: Урядовий портал

Сукупні економічні, соціальні та інші втрати України станом на кінець 2023 року становлять майже 499 мільярдів доларів.

Про це заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час презентації третьої оцінки збитків і потреб на відновлення України (RDNA3), проведеної за участі Світового банку.

Найбільше постраждали сектори торгівлі та промисловості, сільське господарство, енергетика і транспорт.

«Потреби на відбудову України складають майже 486 мільярдів доларів. З них на швидке відновлення потрібно витратити 15 мільярдів доларів. Ми бачимо, що за останній рік потреби на відбудову продовжили зростати. Особливо зростання помітно в житловому секторі, де через дії ворога зруйновано чи пошкоджено 10% від усього фонду житла», — зазначив очільник уряду.

Також негативна динаміка, за його словами, присутня в аграрному секторі й в екології через російський теракт на Каховській ГЕС та через замінування наших земель.

На думку прем’єра, головним ресурсом для відновлення України має стати конфіскація заморожених російських активів. Позиція України залишається незмінною – платити повинна росія, наголосив він.

«Маємо запустити цей процес вже цього року. Використання доходів від активів рф вважаємо можливим проміжним рішенням, яке не скасовує необхідність повної конфіскації», – зазначив Шмигаль.

За словами прем’єра, залучення і спрямування 15 млрд дол. у швидке відновлення згенерує ще орієнтовно 5,5 млрд дол. приватних інвестицій.

«Ми розраховуємо залучити іноземні інвестиції, не чекаючи завершення війни, а вже зараз. Визначені пріоритетні галузі. Це оборонно-промисловий комплекс, енергетика, будівництво, аграрний сектор, природні ресурси, цифрові технології, IT-сектор. Кожна з цих галузей даватиме продукцію з високою часткою доданої вартості. І це працюватиме на нашу економічну стійкість», — підкреслив Шмигаль.

Він зауважив, що результати RDNA3 сприятимуть реалізації програми Ukraine Facility, яка погоджена Європейським парламентом та Радою ЄС і передбачає виділення 50 млрд євро протягом чотирьох років. Крім того, Україна розраховує на макрофінансову підтримку з боку Сполучених Штатів.

Leopolis.news