logo
30/04
29/04
28/04
27/04
26/04
2 ...

Податківці пояснили, хто може не сплачувати податок на нерухомість у 2024 році

15-02-2024 19:35426

Податківці пояснили, хто може не сплачувати податок на нерухомість у 2024 році
Фото: ілюстративне

В управлінні оподаткування фізичних осіб Головного управління ДПС у Львівській області поінформували, що цьогоріч власники нерухомого майна повинні сплатити податок на нерухомість за звітний 2023 рік. Проте певні категорії громадян мають право цього не робити.

Податок на нерухомість доведеться сплатити саме за "зайві квадрати". Тобто власники, чия нерухомість за площею перевищує допустимі законом норми, мають відраховувати за це гроші до державної казни. Лише певні категорії громадян "звільнені" від цієї плати.

Отож, хто має право не платити за "зайві квадрати"?

На це запитання податківці відповідають: «Не сплачувати податок на нерухомість мають право громадяни, які проживають на територіях, де тривають воєнні дії. Також це стосується українців, домівки яких розташовані на тимчасово окупованій території. Українці, чиї житла стали непридатними для проживання внаслідок війни, тобто були зруйновані або сильно пошкоджені, теж можуть не платити податок».

Окрім того, за "зайві квадрати" мають право не платити:

·         багатодітні сім'ї;

·         одинокі матері, які виховують сиріт або дітей з інвалідністю;

·         учасники АТО;

·         заклади освіти;

·         релігійні організації.

Що стосується пенсіонерів, то їхня нерухомість за нормами підлягає оподаткуванню. Експерти кажуть, що вік власника житла не скасовує його обов'язку сплачувати податок за надлишкову житлову площу.