logo
05/05
03/05
02/05
01/05
30/04
29/04
2 ...

Головною умовою перемоги українці називають збільшення озброєння – дослідження

19-02-2024 20:40350

Головною умовою перемоги українці називають збільшення озброєння – дослідження
Фото: defence-ua.com

Необхідними умовами для перемоги українці, в першу чергу, називають збільшення озброєння, в другу чергу – подолання корупції, зміну влади, згуртованість суспільства, допомогу партнерів, мобілізацію.

Про це свідчать результати опитування групи «Рейтинг», проведеного 10-11 лютого 2024 року.

Зокрема, респондентам запропонували самим назвати три речі, які потрібні для перемоги України. Найчастішими були відповіді пов’язані зі збільшенням зброї (46%). У відповідях йшлося про збільшення обсягу зброї загалом та поставок від партнерів, виготовлення власної зброї, забезпечення боєприпасами та сучасною зброєю, літаками, дронами, важкою технікою (наприклад, танками) тощо. На другому місці за частотою називали необхідність побороти корупцію (34%) – таку альтернативу називали частіше ті, хто не дуже впевнений у перемозі.

Третє місце (близько 20%) поділяють такі запити:

  • Єдність і згуртованість українського суспільства
  • Потреба у зміні влади. Зазвичай респонденти вказували перезавантаження політичного керівництва загалом або згадувалися конкретні органи (потреба в новій Верховній Ради, нових депутатах, Президенті, тощо).
  • Допомога партнерів Україні в цілому
  • Мобілізація, збільшення армії

Близько 14% також називали важливим фактором терпіння населення та віру у перемогу. 6-9% важливим для перемоги називали гроші на армію, розвиток економіки та переведення її на воєнні рейки, а також активність громадян й підтримка ЗСУ. Рідше (близько 3%) говорили про сильне військове командування, переговори, повернення Залужного, діалог влади та суспільства. Поодиноко (до 2%) також називали боротьбу із зрадниками, соціальну справедливість, розвиток міжнародних відносин. 

Є різниця у запитах залежно від упевненості людини у перемозі. Наприклад, упевнені у перемозі майже удвічі частіше говорять про потребу збільшення обсягу зброї, а також про необхідність єдності/згуртованості суспільства. Натомість невпевнені у перемозі дещо частіше вказують на потребу подолати корупцію та змінити владу.

Опитування профінансовано Групою Рейтинг в рамках 26-ої хвилі Моніторингу, який започаткований та проводиться з третього дня повномасштабного вторгнення росії. Було опитано загалом 1000 респондентів. Помилка репрезентативності дослідження з довірчою імовірністю 0,95: не більше 3,1%.

Підготував Олександр Чамара, Leopolis.news