logo
01/05
2 ...

На Самбірщині учні сільської гімназії оглянули пересувну виставку про Леся Курбаса

22-02-2024 18:05221

На Самбірщині учні сільської гімназії оглянули пересувну виставку про Леся Курбаса
Фото: з відкритих джерел

Напередодні дня народження видатного режисера національного театру Леся Курбаса (25 лютого 1887 року) в Стрілківській гімназії Самбірської міської ТГ була розгорнута пересувна виставка, присвячена великому майстру сцени, засновнику мистецького об’єднання «Березіль».

Про це повідомив кореспондент Leopolis.news. 

Експозицію оглянули вчителі, учні старших класів гімназії. Про великого актора  розповіла Любов Тепла – директорка Самбірського мистецького музею імені Леся Курбаса.

Присутні з цікавістю слухали лекцію про основні моменти та віхи життєвого шляху митця театральної сцени. Лесь Курбас з’явився на світ 25 лютого в будинку, в якому тепер діє мистецький музей його імені. 

Подвійно для стрілківчан було приємно довідатися про бабу-повитуху, яка першою прийняла на руки новонароджене життя, майбутнього Леся Курбаса – Лудвігу Сорувко. Вона проживала у селі Стрілковичі і, за спогадами старожилів, похована на тутешньому кладовищі. 

Очільниця музею Любов Тепла відповіла на ряд питань, які виникли у присутніх під час оглядин виставки та розлогої розповіді про великого Леся Курбаса. Зазначила, що він виховав цілу плеяду учнів, що стали новою мистецькою генерацією тодішньої України. Радянський режим хотів його знищити, але його постать і новаторство продовжують жити

Довідка. За націоналістичні ідеї Лесь Курбас був арештований. На волю так і не вийшов.  На засланні режисер не припиняє працювати й творити. Та 9 жовтня 1937 року "особлива трійка" Управління НКВД одним списком засудила до смерті 1825 українців, яких утримували в Соловецькому таборі особливого призначення.

Серед них був Лесь Курбас і його друг Микола Куліш. 

3 листопада, до двадцятої річниці Жовтневої революції, їх розстріляли в урочищі Сандармох. Існує легенда, що Курбаса і Куліша вбили одним пострілом, щоб зекономити кулі. Дух творців української справи сильніший за московські репресії.

Підготував Микола СЕНЕЙКО, для Leopolis.news