logo
28/04
27/04
2 ...

Сьогодні на Львівщині вшанували пам’ять вояків УГА, які брали участь у Вовчухівській операції

23-02-2024 20:22213

Сьогодні на Львівщині вшанували пам’ять вояків УГА, які брали участь у Вовчухівській операції
Фото: ЛОР

Заходи з відзначення пам'яті воїнів Української Галицької Армії відбулися сьогодні, 23 лютого, біля меморіалу героям Вовчухівської наступальної операції поблизу села Вовчухи, Львівського району.

Про це повідомляє пресслужба Львівської обласної ради.

Вшанувати 105-ту річницю від початку операції зібралися представники Львівської обласної ради, Городоцької територіальної громади, священники, громадські діячі, вчителі, молодь.

Присутні взяли участь у поминальному молебні за загиблими воїнами, а також пригадали про історію військової операції, багатьох учасників якої поховано на місцевому цвинтарі.

«Вовчухівська наступальна операція могла змінити хід історії. На превеликий жаль, нашим дідам і прадідам не вдалося перемогти. Тоді не було такої єдності міжнародної спільноти щодо української незалежності, яку ми маємо зараз. І тоді державність нами була втрачена.

Але Вовчухівська офензива має величезне значення для мілітарної історії. Учасники наступу, воїни УГА, боролися за незалежність України. За їхнім прикладом формувалася згодом Українська повстанська армія. Учасники операції є прикладом для теперішніх героїв і для майбутніх поколінь українських воїнів», – сказав у виступі голова комісії з питань культури, інформаційної політики та промоції Львівської обласної ради, директор Меморіально-пошукового центру «Доля» Святослав Шеремета.

Меморіал Вовчухівської офензиви споруджений завдяки ініціативі Львівської обласної ради, Меморіально-пошукового центру «Доля» і місцевої влади. Відкрили комплекс 5 років тому, присвятивши цю подію 100-літтю наступної операції УГА.

Підготував Володимир Піняжко, Leopolis.news