logo
27/04
2 ...

У Бродах відбулося вшанування ідеолога українського спротиву Петра Федуна-Полтави

23-02-2024 21:04265

У Бродах відбулося вшанування ідеолога українського спротиву Петра Федуна-Полтави
Фото: Михайла Шишки

У п’ятницю, 23 лютого, в актовій залі Бродівського центру професійного розвитку педагогічних працівників відбувся круглий стіл щодо вшанування пам’яті ідеолога українського спротиву – керівника Головного осередку пропаганди Проводу ОУН, начальника політвиховного відділу головного військового штабу УПА Петра Федуна, на псевдо Полтава. Захід було приурочено до 105-ої річниці від дня його народження – 24 лютого 1919 року. 

На початку круглого столу модераторка заходу Людмила Заяць, назвала Петра Полтаву, який народився у селі Шнирів на Бродівщині, людиною – небезпечною та страшною для «совєцької влади». «Сьогодні ми зібралися тут, щоб вшанувати пам’ять справжнього патріота, великого сина своєї землі, який понад усе в житті любив Україну, поставив інтереси нації вище власних», – зазначила, зокрема, пані Людмила. 

Детальніше про життя і діяльність Петра Федуна-Полтави учасникам круглого столу розповіла наукова співробітниця Бродівського історико-краєзнавчого музею Стефанія Морозюк. 

У свою чергу аспірант кафедри археології та історії стародавніх цивілізацій історичного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка Андрій Корчак розповів присутнім в залі про творчу спадщину П.Полтави як ідеолога українського націоналізму у воєнний та післявоєнний час минулого сторіччя.

Вчитель Шнирівської гімназії, яка носить ім’я свого славного земляка, Василь Макар презентував учасникам круглого столу короткотривалий документальний відеофільм про історію вшанування пам’яті Петра Полтави у минулі роки, розповів про діяльність місцевого гімназійного музею, важливою складовою якого є експозиція про цього нескореного воїна УПА.

Завершилося меморіальне дійство покладанням квітів до пам’ятника Петру Полтаві у Бродах.

У круглому столі взяли участь науковці, місцеві педагоги, школярі, студенти, громадські активісти та представники родини Петра Федуна-Полтави.

Михайло ШИШКА, журналіст, спеціально для Leopolis.news