logo
30/04
29/04
2 ...

На кафедрі фармацевтичної, органічної і біоорганічної хімії ЛНМУ створено нову лабораторію

27-02-2024 19:15174

На кафедрі фармацевтичної, органічної і біоорганічної хімії ЛНМУ створено нову лабораторію
Фото: відділ комунікації і промоції ЛНМУ ім. Данила Галицького

На кафедрі фармацевтичної, органічної і біоорганічної хімії ЛНМУ ім. Данила Галицького зроблено перший вагомий крок до створення лабораторії синтезу та аналізу біологічно активних сполук, який протягом багатьох років був найбільш проблемним для науковців, адже більшість аналізів із встановлення структури нових сполук необхідно було проводити за межами Львова, в установах Києва, Харкова та Познані (Польща). Укомплектувати аналітичний блок дозволила успішна грантова діяльність під керівництвом завідувача кафедри, професора Романа Лесика.

Про це повідомляє відділ комунікації та промоції Львівського національного медичного університету ім. Данила Галицького.

Так, за останні 2 роки лабораторія була укомплектована елементним аналізатором Thermo Scientific FlashSmart CHN (США), багатофункціональним планшетним рідером PLEX INFINITE, TECAN (Швейцарія), автоматичною флеш-хроматографічною системою BUCHI Pure C-810 (Австрія), рідинним хроматографом Agilent 1260 Infinity II з детектором Agilent 6125 (США), рефрактометром Mettler Toledo Easy R40 (Швейцарія), високоточними аналітичними вагами XA 52.4Y.A.I. RADWAG електронних з іонізатором (Польща).          

Наукова група кафедри у межах співпраці із Агенцією регіонального розвитку ЛОВА подала грантові заявки на проєкти НФДУ «Спільні українсько-швейцарські проєкти з виконання наукових досліджень», «Передова наука в Україні» та «Дослідницькі інфраструктури для проведення передових наукових досліджень» оціночним кошторисом понад 30 млн грн. Кафедра має амбітні плани – створити потужний науково-освітній хаб, який буде займатися не тільки науковими проблемами, а й стане центром підготовки докторів філософії серед вітчизняних та іноземних студентів, організації наукових заходів з проблем медичної хімії (конференцій, вітчизняних та міжнародних PhD шкіл, лекцій та майстер-класів відомих вчених, тощо).

Кафедра фармацевтичної, органічної і біоорганічної хімії ЛНМУ займає лідерські позиції у галузі фундаментальних досліджень у сфері хімії гетероциклічних сполук, що володіють біологічною активністю. Основним напрямком наукових досліджень є спрямований синтез органічних сполук як прототипів інноваційних лікарських засобів. На даний час одержано понад 10000 нових молекул для біологічних досліджень. Серед синтезованих сполук ідентифіковано високоактивні похідні з протипухлинною, протипаразитарною, протизапальною, антиковульсантною, противірусною, протимікробною  та іншими видами активності. Потужний кадровий потенціал кафедри дозволив реалізовувати численні грантові програми, зокрема білатеральні проєкти, фінансовані МОН України, із установами Китаю, Австрії, Польщі, Франції, Угорщини, Індії та Румунії; науково-дослідні роботи фінансовані МОЗ України, гранти Національного фонду досліджень України, Національної агенції академічних обмінів (NAWA Польща) та Програми сприяння інноваційному та науково-технологічному розвитку у Львівській області. Результати наукової діяльності кафедри за період 2004-2024 рр. представлені у близько 250 статтях, що індексуються базою даних Scopus. На даний момент кафедра здійснює активну співпрацю із установами та університетами 22 країн.

Враховуючи сучасні тенденції у світовій фармацевтичній науці як черговий етап розвитку постало питання про створення наукового осередку, що об’єднує різнопрофільних науковців (хіміків, біологів, фармакологів, фахівців з ІТ технологій), для створення замкнутого циклу молекулярного дизайну біологічно активних молекул в межах академічної наукової команди, що включатиме синтез нових сполук, їх повний фізико-хімічний аналіз та дослідження біологічної дії. Зазначена ідея стала основою до створення на базі кафедри Центру молекулярного дизайну, досліджень лікарських засобів та біологічно активних сполук. Зазначений центр включатиме три основні наукові лабораторії: лабораторію синтезу та аналізу біологічно активних сполук, лабораторію вивчення біологічної активності та лабораторію з питань напів промислового синтезу. 

Leopolis.news