logo
06/05
04/05
03/05
02/05
2 ...

У 2023 році на телемарафони, яким довіряє все менше українців, держава витратила понад 840 млн грн

27-02-2024 14:21220

У 2023 році на телемарафони, яким довіряє все менше українців, держава витратила понад 840 млн грн
Фото: ілюстративне

У 2023 році на виробництво контенту для двох телемарафонів «Єдині новини» та FreeДом загалом витратили 842,2 млн грн.

 Про це йдеться у дослідженні проєкту Dozorro Transparency International Ukraine.

Працівники видання зібрали дані з «Єдиного вебпорталу використання публічних коштів» щодо витрат на створення і трансляцію телемарафонів, а також проєктів на замовлення Мінкульту й парламентського телеканалу «‎Рада» з 1 січня по 31 грудня 2023 року. Загальна сума за рік — трохи більш як 930 млн грн.

Судячи з виплат, 842,2 млн грн витратили на два марафони:

  • Єдині новини (з тегом #UAразом) — цілодобовий проєкт переважно з інформаційними та аналітичними програмами, в якому об’єдналися загальнонаціональні телеканали;
  • FreeДом — щоденний телевізійний інформаційний проєкт, який виходить російською мовою в ефірі телеканалу українського іномовлення UA ДП «МПІУ» і дає можливість дізнатися правду про україно-російську війну російськомовним глядачам з усього світу.

На перший пішло понад 70% усіх витрат — 618,5 млн грн, на другий — 223,7 млн грн.

Виробництво марафонів закуповували два замовники:

  1. ДП «‎Мультимедійна платформа іномовлення України», яке належить до сфери управління Міністерства культури та інформполітики;
  2. ДП «‎Парламентський телеканал "Рада"».

Найбільше коштів — 207 млн грн — отримало ТОВ «СЛМ Новини» зі структури Starlight Media, яке входить в групу «‎Істван» Віктора Пінчука. Компанія займалася обома марафонами.

Трохи менше — 206,7 млн грн — сплатили двом організаціям, пов’язаним між собою: ІП «1+1 Продакшн» і ТОВ «ТРК "Студія 1+1"». Перша займалася виробництвом FreeДом, друга — Єдиних новин. Обидві фірми, за даними YouControl, мають відношення до фінансових груп братів Суркісів та Віктора Медведчука, а серед засновників є кіпрська компанія Каддоа Лімітед, Ярослав Пахольчук — гендиректор групи «1+1 media», а також Максим Кривицький — генеральний продюсер «1+1».

Крім них, у переліку спільних бенефіціарів також співробітники телеканалу: журналісти ТСН Станіслав Ясинський та Олександр Моторний, директор департаменту журналістських розслідувань 1+1 Максим Шиленко, ведучі Лідія Таран, Алла Мазур, Юрій Горбунов та Руслан Сенічкін, ведучий каналу 2+2 Максим Сухенко, продюсерки Ольга Слісаренко, Юлія Жмакіна та Іванна Найда, директор департаменту новин 1+1 media Сергій Попов, редактори Елла Білостоцька та Роберт Опаленик, спецкори ТСН Ольга Кошеленко та Олександр Загородний, керівниці спецпроєктів 1+1 Ольга Кашпор.

Як повідомляли, за даними дослідження КМІС, довіра українців до телемарафону «Єдині новини» продовжує падати й станом на лютий йому довіряють лише 36% опитаних. 

Підготував Олександр Чамара, Leopolis.news