logo
02/05
2 ...

ВСУ визнав незаконним будівництво готелю на площі Міцкевича у Львові

28-02-2024 17:28668

ВСУ  визнав незаконним будівництво готелю на площі Міцкевича у Львові
Фото: Твоє місто

Верховний Суд скасував рішення Львівської міськради про затвердження містобудівних умов та обмежень для будівництва готелю на площі Міцкевича у Львові.

Як інформує пресслужба суду, «об’єкт всесвітньої спадщини, внесений до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, без будь-яких додаткових застережень і вимог щодо внесення його до Державного реєстру нерухомих пам’яток України є об’єктом культурної спадщини та пам’яткою культурної спадщини національного значення в розумінні норм Закону України «Про охорону культурної спадщини», а отже землі, на яких розташований такий об’єкт, за законом належать до земель історико-культурного призначення незалежно від того, яке цільове призначення цих земель було встановлено рішеннями органів місцевого самоврядування, містобудівною документацією».

Як зазначили у Верховному Суді, під час розгляду заяв і доданих до них документів про надання містобудівних умов та обмежень на такі земельні ділянки орган, який за законом уповноважений їх видавати, зобов’язаний перевірити відповідність наміру забудови такому цільовому призначенню з урахуванням установленого законом режиму використання цих земель, у тому числі визначеному законом виду їх використання.

Такий висновок зробив Касаційний адміністративний суд у складі ВСУ у справі про визнання протиправним та скасування рішення виконавчого комітету Львівської міської ради про затвердження містобудівних умов та обмежень забудови земельної ділянки для будівництва готелю на площі Міцкевича в м. Львові.

ВС констатував, що на земельній ділянці, яка у спірних правовідносинах віддана під забудову й щодо якої затверджено містобудівні умови та обмеження, розташовується пам’ятка культурної спадщини національного значення «Львів – Ансамбль історичного центру», яка одночасно є об’єктом всесвітньої спадщини та занесена до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Тому спірна земельна ділянка належить до категорії земель історико-культурного призначення за законом, і таке цільове призначення може бути змінене виключно за погодженням із Кабінетом Міністрів України, констатували у ВСУ.

Тож колегія суддів дійшла висновку, що містобудівні умови та обмеження, як і рішення про їх затвердження, є незаконними й такими, що порушують не тільки права позивачів, а й громадський інтерес до культурної спадщини відповідно до її значення для суспільства.

Як відомо. Національна спілка художників звернулася до суду, щоб скасувати містобудівні умови і обмеження на будівництво готелю на площі Міцкевича, 9 ще у 2020 році.

На площі Адама Міцкевича, 9 готель висотою 25 метрів будує ТОВ «Центр розвитку нерухомості». Компанія входить до групи фірм «Універсальна інвестиційна група» бізнесмена Віталія Антонова. Серед найбільш відомих – ПАТ «Концерн Галнафтогаз», це мережа автозаправок «ОККО».

Право власності на ділянку під готель фірма «Центр розвитку нерухомості» остаточно отримала в 2005 році. А будівництво розпочали аж 2020 року, після чергового дозволу від виконавчого комітету.

Проти цього готелю з компанією Віталія Антонова судилося Міністерство культури та інформаційної політики. Воно винесло приписи про заборону будівництва, однак суд їх скасував.

У 2021 році Верховний Суд скасував частину детального плану території щодо площі Адама Міцкевича, 9 у Львові.

Згодом Восьмий апеляційний адміністративний суд поновив дію містобудівних умов і обмежень (МУО) на будівництво готелю.

Підготував Олександр Чамара, Leopolis.news