logo
02/05
2 ...

Спільнота Франкового вишу вшанувала пам’ять Івана Вакарчука

06-03-2024 18:00343

Спільнота Франкового вишу вшанувала пам’ять Івана Вакарчука
Фото: пресцентр ЛНУ ім. І. Франка

6 березня 2024 року минає 77 років від дня народження багаторічного Ректора Львівського національного університету імені Івана Франка (1990-2007; 2010-2013), Міністра освіти і науки України (2007-2010), Героя України, Заслуженого професора Університету Івана Вакарчука.

Вшанувати пам’ять Івана Олександровича прийшли представники адміністрації та громадських організацій Університету, студенти і викладачі, а також усі охочі львів’яни. Покладанням квітів до могили Івана Вакарчука на Личаківському кладовищі і щирою молитвою університетська спільнота віддала шану Іванові Олександровичу, інформує пресцентр ЛНУ ім. Франка.

Ректор університету, член-кореспондент НАН України, професор Володимир Мельник наголосив на важливості внеску Івана Вакарчука у реформування і розвиток української освіти та науки.

«Непересічними були мрії і справи Івана Олександровича, його сподівання і розчарування, його здобутки як вченого і педагога, як організатора науки, як ректора і як живої людини, яка відчувала болі України. Він мріяв і робив усе для того, щоб ці мрії збувалися, щоб Університет був національним і класично європейським, щоб кожна людина, ким би вона не була, тут могла себе зреалізувати», – підкреслив Володимир Петрович.

Ректор також додав, що Іван Вакарчук робив усе для того, щоб сьогодні ми могли берегти і розвивати атмосферу творчості і великої шани один до одного, незважаючи на посади і завдання, які вирішуємо. «Іван Олександрович працював для того, щоб Університет був тим місцем, де людина поважає себе, з гідністю дивиться у майбутнє, але поважає й іншу людину, адже без поваги до іншого, без шанування прагнення іншого, Університет перетворюється в місце прагматиків і циніків. Саме таку мораль поваги і свободи сповідував Іван Олександрович. І те надбання, яке сформувалося в Університеті завдяки Іванові Олександровичу, – це той потенціал і та позитивна напруга, які дають можливість говорити про перспективи Університету у майбутньому, а надто зараз, коли перед Україною постають непрості виклики», – зазначив Володимир Петрович.

Нагадаємо, Іван Олександрович помер 4 квітня 2020 року на 74-ому році життя. 11 жовтня 2021 року з нагоди відзначення Дня Львівського національного університету імені Івана Франка відбулося урочисте відкриття меморіальної дошки на честь багаторічного Ректора Львівського університету. 24 лютого 2021 року Вчена рада Університету присвоїла кафедрі теоретичної фізики ім’я професора Івана Вакарчука. 7 жовтня 2022 року відбулося урочисте відкриття вулиці Івана Вакарчука.

Leopolis.news