logo
26/04
25/04
2 ...

Українці вирушили на змагання Повітряних сил США: хто представляє Львівщину

07-03-2024 13:20198

Українці вирушили на змагання Повітряних сил США: хто представляє Львівщину
Фото: Львівська ОВА

Львівщину на змаганнях Повітряних Сил США представлятимуть четверо спортсменів.

Про це повідомляє пресслужба Львівської ОВА.

United States Air Force Trials – змагання з адаптивних видів спорту для поранених військовослужбовців Повітряних сил та морської піхоти США. Цьогоріч турнір приймає Лас-Вегас (Штат Невада) і він триватиме з 8 по 14 березня.

«У відбіркових змаганнях брали участь 168 військових та ветеранів з різних регіонів України. З них обрали 30 військовослужбовців ЗСУ, національної гвардії України та служби безпеки, які вирушать на турнір у складі «синьо-жовтої» збірної», – зазначив керівник управління молоді та спорту Львівської обласної військової адміністрації Роман Хім’як.

Олександр Катаула, 32 роки, військовослужбовець ЗСУ зі Львова. 4 квітня 2022-го позиції підрозділу Олександра поблизу Попасної обстріляли з артилерійської, снайперської, стрілецької зброї і кулемета. Внаслідок цього військовий втратив ногу вище коліна. 

«Після ампутації стимулом та мотивацією для життя став трирічний син. Ніколи не забуду його радість, коли я його підняв на руки, вже будучи на протезі. Він просив мене про це 6 місяців!». Види спорту: стрільба з лука, баскетбол на візках.

Юрій Брель, 41 рік, військовослужбовець ЗСУ. Служить у Червоноградському РТЦК та СП. 9 квітня 2022 року отримав мінно-вибухову травму внаслідок ворожого артилерійського обстрілу на Луганщині під час прикриття евакуації поранених побратимів. Юрій хоче власним прикладом показати, що спорт допомагає інтегруватися у мирне життя, а також те, що воно є після важких травм. Види спорту: плавання (50 м брасом), волейбол сидячи.

Ігор Бутенко, 38 років, військовослужбовець НГУ. Родом із Херсону, зараз проживає у Львові. 2 листопада 2022 року внаслідок артилерійського обстрілу в Донецькій області отримав мінно-вибухову травму. Активно займався спортом ще до армії. Хоче особистим прикладом у США показати силу та волю української нації до перемоги. Види спорту: веслування на тренажерах, пауерліфтинг.

Герман Золотарьов, 33 роки, військовослужбовець ЗСУ. Родом з міста Чугуїв на Харківщині. 3 грудня 2022 року біля Площанки Луганської області ворог із танків обстріляв опорний пункт, де перебував Герман. Внаслідок обстрілу він втратив ліву руку. Зараз продовжує службу і є фахівцем першого контакту в «Superhumans», у Львові. Каже, що спорт дає можливість тримати себе у формі та допомагає в реабілітації після поранення. Види спорту: легка атлетика (біг), веслування на тренажерах.

Зі Львівщини, окрім спортсменів, у змаганнях також беруть участь:

Дмитро Козак — учасник Invictus Games Düsseldorf 2023. Спершу його залучили як асистента тренера з волейболу сидячи, а далі – як логістичного менеджера змагань Повітряних сил США. Окрім участі в “Іграх Нескорених” Дмитро справді відзначається любов’ю до настільного тенісу. Так, до прикладу, в листопаді минулого року львівські ветерани створили команду “Нескорені”, що бореться у чемпіонаті України з настільного тенісу.

Володимир Гера – учасник Invictus Games Düsseldorf 2023, автор відомої промови подяки країнам-партнерам. Зараз — спортивний менеджер змагань Повітряних сил США. Зізнається, що погодився бути менеджером лише для того, щоб знову відчути атмосферу яка його оточувала тоді, коли сам був учасником збірної Invictus Games. 

Семен Лагун, який після участі у змагання Invictus Games Düsseldorf 2023 став асистентом тренера з баскетболу на візках і допомагав, підтримував, ділився досвідом з хлопцями, які проходили змагання Повітряних сил США.

26-річний Семен Лагун хотів захищати Україну із 2014 року. Але тоді його не взяли до полку "Азов", через юний вік. Тому хлопець вступив до університету. Семен каже, завжди знав, якщо станеться повномасштабне вторгнення — він вступить до війська. 5 серпня 2023 року під час виконання завдання у Мар’їнці, що на Донеччині, чоловік підірвався на міні. Йому відірвало п’яткову кістку. Чоловік міг втратити ліву ногу.

Леся Шах – майстер спорту України міжнародного класу зі стрільби з лука, рекордсменка світу, багаторазова чемпіонка та призерка чемпіонатів та Кубків України. У 2017 році, коли в Україні з’явився проєкт Invictus Games, Леся як тренерка почала працювати з воїнами та ветеранами.  У 2023-ому вона була тренеркою зі стрільби з лука Національної збірної України на Invictus Games, а зараз – на змаганнях  United States Air Force Trials.

Трапезнікова Соломія – асистент тренера зі стрільби з лука, майстер спорту України. Соломія – військовослужбовиця ЗСУ, спортсменка-інструкторка Навчально-спортивної бази літніх видів спорту Міністерства оборони України зі стрільби з лука. Багаторазова призерка чемпіонатів та Кубків України, бронзова призерка чемпіонату світу зі стрільби з лука в приміщені в 2018 році, дворазова бронзова призерка чемпіонатів Європи (2014, 2018 р.), дев’ятиразова чемпіонка міжнародних турнірів. 

Підготувала Ольга Балух, Leopolis.news