logo
02/05
01/05
2 ...

У ЛНУ ім. І. Франка презентували книгу про Ілька Борщака

07-03-2024 17:18283

У ЛНУ ім. І. Франка презентували книгу про Ілька Борщака
Фото: пресцентр ЛНУ ім. І. Франка

У Львівському національному університеті імені Івана Франка відбулась презентація книги випускника університету, українського історика, доктора історичних наук, професора УКУ Вадима Ададурова ««Переставляючи слова у століттях»: інтелектуальна біографія Ілька Борщака».

Про це інформує пресцентр університету.  

Ілля Костянтинович Борщак увійшов до історії як український політичний діяч, історичний публіцист і журналіст єврейського походження. 

Учасників заходу привітав проректор з науково-педагогічної роботи та соціальних питань і розвитку Володимир Качмар. «Ця книга є надзвичайною можливістю для читачів відкрити для себе цікаву і багатогранну постать Ілька Борщака. У цій праці він постає перед нами зовсім іншою людиною, в певному сенсі легендою, яка заслуговує не лише на цікаву книгу, але й на яскравий фільм. Я переконаний, що ця презентація буде насиченою цікавими фактами і сповненою дискусій», – зазначив Володимир Качмар. 

Також до присутніх звернувся декан історичного факультету Руслан Сіромський, який представив автора книги. «Вадима Ададуров – випускник нашого Університету, 1994 року він з відзнакою закінчив історичний факультет. За свою насичену професійну діяльність Вадим Ададуров стажувався у Франції, працював з паризькими архівами, дослідив колосальну кількість документів, частина з яких стосувалась життєпису Ілька Борщака», – зазначив  Вадим Ададуров та запросив до слова гостя заходу. 

Насамперед Вадим Ададуров висловив свою подяку працівникам і колективу Львівського університету, а також зізнався, що перебування у ЛНУ ім. Івана Франка є для нього надзвичайно приємним. «Постаттю Ілька Борщака я зацікавився 20 років тому, а ця книга стала в певному сенсі працею моєї душі. Я написав її в розпал пандемії, тоді я просто весь час присвячував творенню тексту і врешті зрозумів, що без цієї книжки просто не зможу жити», – зазначив Вадим Ададуров і розповів про головного героя своєї праці і свого великого дослідження. 

Так, Ілько Борщак залишив по собі неоціненну спадщину з близько 400 наукових та публіцистичних праць, написаних українською і французькою мовами, серед яких виділяються фундаментальні дослідження таких тем як козаччина XVII століття, Мазепа і мазепинці, епоха Наполеона, суспільно-політичний рух у Східній Україні, історія української дипломатії, культури. І все це у специфічному французько-українському контексті. 

Загалом, під час написання книги авторові інтелектуальної біографії довелося не лише проаналізувати та перевірити за оригіналами цитованих джерел характерні взірці творчої спадщини публіциста, але й згромадити розпорошені по архівах багатьох країн автобіографічні й зовнішні свідчення щодо суспільної діяльності Ілька Борщака та його приватного життя. 

Вадиму Ададурову вдалося відтворити різні виміри соціального контексту, як-от сімейного, освітнього, робочого, ґендерного, партійного, національного, конфесійного, міжнародного; залучити адекватні пояснювальні моделі з царин наративної психології та психопатології, опрацювати особливу методологію «перехресного допиту» свідчень, яка полягає в розподілі їх на три паралельні текстуальні проєкції  та встановленні діалогу між ними.

 

Leopolis.news