logo
02/05
2 ...

У КЗ «Поповицький психоневрологічний інтернат» (Шегинівська ТГ) проходять лікування і реабілітацію 155 людей

08-03-2024 21:331434

У КЗ «Поповицький психоневрологічний інтернат» (Шегинівська ТГ) проходять лікування і реабілітацію 155 людей

Соціальна медична установа КЗ Львівської обласної ради «Поповицький психоневрологічний інтернат» (Шегинівська ТГ) працює з 1957 року. Тут зараз лікування і реабілітацію проходять підопічні з обмеженими можливостями, з інвалідністю, які за станом здоров’я потребують постійного медичного та соціального обслуговування.

Виконувач обов’язків голови Львівської обласної ради Юрій Холод вручив Грамоту від обласної ради директору закладу Галині Гамар за сумлінну багаторічну працю.

У психоневрологічному інтернаті на лікуванні і проживанні перебуває 155 чоловік, в т. ч. 25 переселенців зі соціального закладу Слов’янська Донецької області. Соціально-медичні послуги підопічним надає 83 працівники закладу.

 «Персонал закладу все робить для того, щоб для підопічних були комфортні умови перебування максимально наближені до домашніх. Наші мешканці інтернату мають психічні відхилення, вроджені або спричинені різними життєвими обставинами. Знаємо, що від хвороби ніхто не застрахований. Для більшості підопічних працівники закладу часто чи не єдині близькі люди. Саме тому дуже важливо, щоб персонал сумлінно виконував свою роботу, допомагав мешканцям інтернату в побуті», – розповідає директор Галина Гамар.

Велика увага приділяється реабілітації підопічних та організації їх дозвілля. На території інтернату обладнані місця для відпочинку, встановлено альтанки, лавочки, діє перукарня. Поруч є сад, який восени дає гарний врожай яблук. Діють три кімнати реабілітації, де для пацієнтів закладу проводять арт-терапевтичні заняття. Підопічні малюють, виготовляють іграшки, вишивають і в’яжуть. Практикують соціальні працівники з підопічними і казко-, ігротерапію.

Створена група підтриманого проживання, в яку входять 12 підопічних. Вони самостійно проживають, як вдома, самі готують їжу, займаються побутовими справами – з  допомогою соціальних працівників. Це сприяє їх реабілітації та оздоровленню.

Серед проживаючих в інтернаті є і обдаровані люди, які беруть участь у творчих конкурсах, що організовуються подібними закладами, – малюнку, вишивки, декламування поезії. В деяких онлайн-конкурсах стали переможцями. Підопічні мають свої недуги, проте творчість допомагає їм відволіктись і відчути себе потрібними.

«Комунальний заклад має підсобне господарство 74 га землі, з них 50 га орної, – зауважує директор Галина Гамар. – Вирощуємо у підсобному господарстві овочі, зернові, технічні культури. Всю продукцію власного виробництва використовуємо для харчування в закладі. Є тваринницька ферма, яка на 80% забезпечує харчоблок м’ясом. Маємо налагоджені зв’язки з благодійними фондами. Тісною є співпраця з Шегинівською громадою, державними установами, медичними закладами».

Лікує та заспокоює підопічних відвідування Богослужінь, які регулярно в інтернаті проводить священник о.Ігор Греськів. На усі державні та релігійні свята у закладі організовують також концерти. Музичному колективу інтернату присвоєно звання народного і він бере участь у творчих виступах у селі.

А ще працівники разом з підопічними плели маскувальні сітки, пекли пампухи та солодощі, щоб передати волонтерам для наших земляків-воїнів, які захищають рідну землю.

Не забуваймо, що милосердя – це здатність бачити чужий біль, допомогти тим, хто сьогодні через хворобу цього потребує.

Галина СОРОКА, Leopolis.news