logo
23/04
22/04
19/04
18/04
17/04
16/04
2 ...

У Львові завершився конкурс скрипалів Олега Криси (ФОТО)

28-10-2019 20:502008

У Львові завершився конкурс скрипалів Олега Криси (ФОТО)
Фото: організаторів

27 жовтня у Львові завершився ІІІ Міжнародний конкурс скрипалів Олега Криси. Цього року конкурс вперше відбувся за підтримки Українського Культурного Фонду у межах програми «Знакові події для української культури». Організатором Конкурсу є мистецьке об’єднання ГО «Світ класичної музики», генеральним спонсором вже втретє є ТМ «Світоч», а партнером - компанія «Ензим».

Про це повідомляють організатори.

Олег Криса, Голова журі конкурсу: Надзвичайно важливо, що меценати і партнери конкурсу успішно продовжують розпочату шість років тому співпрацю з організаторами конкурсу і підтримують його. Дуже приємно, що до проведення ІІІ конкурсу долучився Український Культурний Фонд, виявтвши реальну турботу про ровиток культури в Україні і класичної музики зокрема. А це нові імена, нові зірки на світових сценах.

Хочу зазначити, що третій конкурс не лише розширив географію учасників, а й відзначився надзвичайно високою виконавською майстерністю. Скажу чесно, що оцінюючи виступи у відбіркових турах, різниця між сумарними оцінками конкурсантів мінімальна. Скажімо у півфіналі різниця між першим і сьомим місцем склала лише 0,5 бала.

Своєю чергою, партнери конкурсу запевнили, що і в майбутньому співпрацюватимуть з організаторами конкурсу молодих скрипалів у Львові.

Алессандро Дзанеллі, Генеральний директор Nestle в Україні і Молдові: Культура і мистецтво у всьому світі потребують допомоги меценатів. Nestle ніколи не була осторонь цих процесів. Ми підтримуємо багато культурних та гуманітарних програм. Вважаємо для себе це за честь. Тож і надалі сприятимемо проведенню Міжнародного конкурсу скрипалів Олега Криси та розвитку молодих талантів. 

 

У  ІІІ Міжнародному конкурсі скрипалів Олега Криси взяли участь 27 молодих музикантів, які представляють 14 країн світу: Австрію, Англію, Китай, Південну Корею, Латвію, Польщу, Росію, США, Малайзію, Нідерланди, Фінляндію, Францію, Україну, Японію.

За умовами, конкурс проводився у три тури:

1 тур – виконання музичних творів, соло – до другого туру увійшло 15 учасників;

2 тур – виконання музичних творів під акомпанемент фортепіано – до фіналу увійшло 6 учасників;

3 тур (фінал) – виконання музичного твору з симфонічним оркестром Львівської національної філармонії.

У фіналі змагалися шестеро конкурсантів. Вони виконали «Концерт для скрипки з оркестром №5» всесвітньовідомого українського композитора Євгена Станковича. Цей твір ще має назву «Питання без відповіді» і присвячений творчості видатного скрипаля, маестро Олега Криси.

За рішенням журі першу премію отримав  Євгенійс Чеповєцкіс (Латвія), другу – Костянтин Лукинюк (Україна), третю – Дмитро Удовиченко (Україна). 

Спеціальними призами нагороджено Юкіко Уно (Японія),  Хавіх Анну Еліа Елдерс (Нідерланди), Тараса Зданюка (Україна), Даічі Накамура (Японія). Приз гядацьких симпатій отримав Костянтин Лукинюк (Україна).

Організатори конкурсу вже нині задумуються над майбутнім. Адже і учасники, і члени журі, і десятки тисяч прихильників, які дивились відбіркові тури у прямому ефірі на сайті і сторінці конкурсу у Фейсбуці та Ютюб каналі «Наживо», висловлюють думку, що і в подальшому Львівський конкурс молодих скрипалів має велике майбутнє.

Сергій Подолянчук, голова оргкомітету конкурсу, президент ГО «МО «Світ Класичної Музики»: У світі кількість конкурсів такого рівня можна перелічити на пальцях. Ми  прагнемо, аби Міжнародний конкурс скрипалів Олега Криси набув особливого статусу, адже це наш – український конкурс, єдиний у своєму роді, і шармово по-львівськи неповторний. 

Leopolis.news